banii si romanii

Cand ii aud pe unii ca „banii n’aduce fericireaaa” imi vine sa-i scuip; nu tata, doar banii iti aduc fericire in ziua de azi pentru ca femeile adora luxul; doar banii iti aduc sanatate pentru ca medicul e scump si mancarea sanatoasa e scumpa; doar banii te ajuta sa nu-ti pierzi mintile ca nu ai cu ce sa-ti platesti facturile; doar banii te pot duce in locuri exotice. Si exemplele pot continua.

Romanii insa au o problema grava cand vine vorba de bani. Pur si simplu habar nu au ce sa faca cu ei. Cunosc destule cazuri in care persoane la fel de sarantoace ca si mine au primit peste noapte sume mari de bani. Absolut toti dintre ei au ajuns in cateva luni mai saraci decat au fost; bine, nu-i condamn, poate ca unii dintre ei au fost inselati in afaceri, altii au investit prost dar cei mai multi sunt atat de cretini incat chiar isi merita soarta. Ma uit la tv si vad cum un muritor de foame care doarme intr-o casa aproape daramata a castigat la bingo si a 2-a zi si-a lua mercedes nou nout. Omul ala ar trebui inchis daca ma intrebati pe mine. Altul, exemplu de la mine din bloc: are o Alfa Romeo ultimul racnet dar sta intr-o garsoniera ordinara, exact ca in versurile lui Puya „unii conduc masini mai scumpe decat casa unde stau”; perfect adevarat…

Pe de alta parte daca esti prea amarat devii un monstru cu chip de om. Esti rau cu toata lumea, ai o permanenta stare de nervi, te izolezi. Nu reusesti sa discuti cu nimeni nimic altceva decat de bani. Te gandesti obsesiv numai la banii pe care nu-i ai. Probabil ca daca ai castiga peste noapte multi bani ti-ai lua si tu mercedes a 2-a zi.

Pai de ce nu, sa vada toti cine-i mare barosan, ce daca n-ai nici dinti in gura?

In concluzie.. as vrea sa vad si eu un roman cu multi bani care sa mearga cu metroul, care sa stea la bloc si care sa aibe in parcare un logan.. cer prea mult?

Comentarii ( 16 )

  1. marea problema e de educatie si de cultura , de anturaj . pt ca daca te trezesti peste noapte cu un pogon de banii nu stii ce sa faci cu ei , nu seti invatat cu luxul sau cu genul de oameni bogati . cel mai important e sa ramii calm .

  2. Bai… eu as vrea casa, sincer!
    Vreau sa fiu singur pe carca mea. Am deja o masina care ma ajuta sa alerg de colo – colo… si e destul de fasneata pentru oras. As alege oricand casa in locul unei masini luxoase.

    Cat despre ideea ta precum banii aduc fericirea: nimic gresit. 90% din femeile din Romania sunt disperate dupa marimea portofelului, nu dupa marimea pulii. Fara bani nu poti sa traiesti si tot fara bani… pierzi casa – deci fericirea suprema. Asta nu intelege nimeni: daca ai propria casa, esti un om realizat! Cel putin in tara asta.

  3. In occident, directorii de firme merg fie cu metroul fie isi cumpara un clio banal. N-ai sa vezi Q7 in Paris asa cum vezi la noi. Si cred ca nicaieri in lumea civilizata. Aici toti sufera, manca-mi-ar coaili.. si sa-i vezi cum se caca pe ei la service auto cand aud ca ii costa 1000 euro un schimb de ulei..

  4. Unu’ cu bani/venituri peste peste medie, cu o educatie si o cultura sanatoase (aici Usk are dreptate) o sa aleaga intotdeauna un confort mai bun decat cel oferit de un apartament de bloc, si este posibil (putin, ce-i drept) sa mearga cu metroul. Un proprietar de Q7 care e rupt in fund, sta in garsoniera si ii cumpara copilului o acadea second-hand e mai mult decat prost in cap, ba chiar are unele probleme psihice (ceva legat de evaluarea prioritatilor).

  5. am vazut in paris masini luxoase DOAR cu numere de rusia (probabil mafia kgb) si in anglia o gramada de oameni cu bani au in garaj o super masina dar si cite un ford fiesta din 94…numai la noi e topismu’ din fundu’ curtii !!!

  6. si daca ai avea f multi bani, nu ti-ai lua o masina scumpa, nu? Si in final, daca-ti plac masinile si strangi bani de una (prin diferite metode mai neortodoxe, ca ortodox nu mai e nimic) de ce sa nu-ti iei?
    Stiu pe unu care avea super masina si cadea casa pe el… mergea pe principiu „ba acasa nu prea stau decat seara.. si aia rar”.
    Daca as castiga super multi bani nu mi-as lua masina de toti.. dar mi-as lua si nu Logan. Nu stiu cine se vede cu 500.000E in cont in drum spre reprezentanta Dacia 🙂

  7. ma.. daca as avea bani mi-as lua zborul din tara asta si as vizita cat mai mult posibil; daca totusi trebuie sa raman aici nu as da mai mult de 10.000 euro pe o masina de care oricum te saturi in 2-3 ani 🙂

  8. Vreau o casa ..atat ..o casuta a mea ..nu ceva mare ..nimic spectaculos..doar o casuta ..si as calatori mult daca as avea bani //cat as putea s merge peste tot..

  9. Amin, frate Tuighi! Dictarea asta o percep putini, si multi din cei care recunosc „sincer” ce zici o fac din gura, pe cale bucala, si atat. Ca da bine. Am auzit mai demult afirmatia „Masina este un fel de tramvai personal. Rolul ei este sa te duca si sa te aduca de la destinatie. Atat.” Unde te aduce…?

  10. Mi-am adus aminte: acu’ fo 4 ani frate-miu a venit in tara ruta Marseille (oras ingramadit, daca ai cap pe umeri iti dai seama usor ca n-ai ce face cu un gip)- Bucuresti-Focsani cu un Corsa – multe bagaje, la avion nu le lua pe toate, alea-alea, dificil. Intrebare in tara: „Buei, asta-i masina? Pai si un Logan se vede mai bine!”. Raspuns; „Probabil, da’ la cea mai mica problema o las acolo si imi cumpar alta”.

  11. Aleluia frate Clau ! am un prieten cu un service auto la care vin numai basinosi, gen cantareti si fotbalisti. Am stat acolo cateva ore intr-o zi si am vazut realitatea; Cayenne, Touareg, Q7 si alte alea sunt niste cacaturi ce se strica de 10 ori mai repede ca un logan si costa de 1000 de ori mai mult. Ai dracu daca se invata vreunu..

  12. am la munca un coleg polonez care si-a luat un audi s5 , pizda de masina ! intr-un singur an a fost de 4 X la service , noroc ca e masina in garantie . cam ce-o sa faca dupa ce se duce garantia ? dar ce conteaza , doar are audi , nu ?

  13. Daca as castiga o caruta de bani nu mi-as lua mertz sau bemveu a doua zi ci mi-as duce batranica si mi-as face-o mai tare ca alea doua la un loc 😀
    P.S. Si mi-as duce si la dentist 😀

  14. Whisper in the storm

    In Kiev, in parcarea din fata unor blocuri la fel de comuniste si gri ca multe de la noi (ba chiar fara pic de termopane sau balcoane inchise cu cheder) erau o gramada de Lexushi, Cayennuri si alte gipane de acelasi nivel intelectual. Ba chiar am vazut si un Ferrari oprit la un magazin de unelte de pescuit. Acolo e si mai interesant contrastul. Si nu am vazut neam de viloaie, palate si castele. Straluceau numai turlele aurii ale bisericilor.

  15. Ca romanul e prost, asta se stie deja, nu e nimic nou. Ca orice taran roman cand ajunge la bani isi ia mertzan si asta se stie deja. Stii ce cred eu? Ca numai un om care a avut foarte multi bani la un moment dat si apoi, din diverse motive, a ramas fara, va sti ce sa faca cu banii in momentul in care va avea din nou foarte multi. Un om care a avut de toate si apoi nu mai are, stie cum sa procedeze cand revine inapoi la standardul de viata ce il avea inainte. Am niste prieteni (sot+sotie, ea gravida) care imi spuneau zilele trecute ca singurul motiv de la care se cearta sunt banii. Si pentru aia care se cred destepti: banii nu aduc fericirea, dar o intretin 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top