fotograf wanna be

Se face un an de cand am Nikon-ul. Satul sa fac poze cu saraciile de compact-uri am ales sa-mi bag toti banii intr-un dslr abia aparut pe piata. Daca a meritat investitia ? Va spun sincer ca nu prea. Si asta dintr-un singur motiv: odata ce inveti sa te joci cu el incepi sa ai pretentii la mai mult iar primul pe lista este obiectivul. Mai toate dslr-urile vin cu un obiectiv de cacao de 18-55mm, o saracie de la care nu obtii mare lucru. Pozele ies banale, poate ceva mai clare ca un compact de 300 de lei deci diferenta uriasa de bani nu se reflecta prea bine. Apoi incepi sa sapi pe forum-uri dupa informatii, te gandesti ca poate nu stii sa faci poze, te joci pe modul manual pina te plictisesti si tot nimic, pozele nu ies ca alea de la vezi pe shutterstock. Disperat, te gandesti sa schimbi obiectivul si mai bagi un sac de bani in aparat. Daca te prinde microbul ai pus-o, urmeaza si alte obiective mai scumpe, blitz-uri, alt aparat mai bun and so. Dar nu e cazul..

Vreau sa clarific un lucru: eu nu sunt fotograf, imi lipseste acel ceva care la unii se gaseste nativ. In termeni populari se cheama rabdare si imaginatie. Nu stiu sincer cati dintre cei care se considera fotografi au acel talent sau au doar aparatura de mii de euro. In mod evident, sculele profesionale fac poza mai altfel, pentru ceilalti insa s-a inventat photoshop-ul.

De cate ori am auzit „koae, ce bine arata xuleasca in poze..” si cati sunt cei care chiar cred ca pozele reflecta realitatea..ma rog, treaba lor. Eu va spun ca absolut toate pozele din reviste sunt retusate, fara exceptii.

Am cunoscut cativa profesionisti, nici unul n-a stiut sa-mi explice care e secretul unei poze jmechere. Un lucru mi l-au spus toti: iso, diafragma si timp sunt cei 3 factori care fac practic poza. Restul tine de noroc si imaginatie. Eu as mai adauga multi bani si ceva vocatie..

Lucrurile sunt clare pentru mine, nu voi fi niciodata fotograf profesionist, nici macar semi. Ma ingrijoreaza insa cei care isi cumpara un Nikon si la 2 zile dau anunturi pe net „fotograf profesionist la nunti si botezuri”; „buying a Nikon doesn’t make you a photographer, it make you a Nikon owner” spunea unu pe un forum si mare dreptate a avut. La romani inca tine vrajeala, daca e mare si negru face poze bine; lol..

P.S. tot ce am scris imi apartine, posibil sa ma insel in privinta unor lucruri. Daca exista fotografi profesionisti care au o alta parere ii rog sa vina cu completari.

Comentarii ( 2 )

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top