Afla daca mori la cutremur

Exista 3 tipuri de cumparatori de case: gusterii, manelistii si paranoicii. Gusterii sunt carne de tun si clientii perfecti pentru agentii. Ei cumpara orice, daca agentul imobiliar le arata o ghena si le spune ca are potential e suficient. Astia sunt in general amaratii cu 1-2 mii de euro care merg pe prima casa fara sa fie constienti ca vor fi striviti de banci ca niste gandaci.

Manelistii sunt aia care cumpara in general case pe langa Bucuresti sa poata face gratar in fiecare zi, sa asculte manele la maxim si sa se balaceasca in piscina de plastic. Manelistul e genul de client care s-a imprumutat de sute de mii de euro si acum ii iese gratarul prin ochi ca nu mai poate plati rata.

Paranoicii suntem noi, eu si Flory. Unde dracu sa te muti intr-un oras infect unde media cladirilor e de 80 de ani ? E o intrebare retorica de care ne lovim zilnic. N-am avut niciunul dintre noi sansa sa lucram la acele companii unde lucreaza sau au lucrat diverse sugatoare de maciuci care la 25 de ani sunt platite cu zeci de mii de euro, numai ele stiu pe ce. Asa ca trebuie sa ne si imprumutam si sa platim, vorba lui Buzz LightYear „to the infinit and beyond”.

Ok, platesc rata, n-am ce face. Dar intrebarea ramane, unde dracu ma mut? as vrea langa un parc sau o zona mai verde, fara sa am tramvaie, sirene sau orice fel de galagie la fereastra. As vrea de asemenea ca blocul sa nu cada la primul cutremur. Si as mai vrea sa nu platesc taxa de guster doar ca blocul e in zona buna si asta e pretul.

Va spune fratili vostru ca in ditai orasul nu se poate gasi nimic sa ne multumeasca. Ar trebui sa fie din anii 80, sa fie izolat termic, sa aibe in apropiere metrou, parc, magazine, sa fie liniste si in zona verde. Pai daca tot o sa platesc pina crap, macar sa-mi placa unde stau.

Ma uitam prin blocurile unde am fost la vizionari; fratele meu, scarile de bloc put si arata ca dracu. Intr-un final ne-am lamurit: blocurile de dupa ’70 sunt locuite de fosti muncitori adusi de Ceausescu de la tara sa munceasca la oras. Sunt oameni care au trait in saracie si mizerie, dovada cacaracterul nu li s-a schimbat deloc; acum, aceiasi imputiti isi vand  pe zeci de mii de euro casele in care n-au batut un cui si imi spun mie ca „asta e pretul pietei, nu scad nici 1 euro ca apartamentul are potential”; potential a avut ma-ta cand te-a cacat..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top