comert electronic romanesc

„Vreau sa-mi fac un magazin online!” este fraza cea mai des intalnita anul asta, ai zice ca toti cu care am discutat au mari fabrici si vor sa-si vanda productia. De unde koae, cand ii intrebi ce vor sa vanda realizezi ca revelatiile lor se rezuma la gainarii de 2 lei: produse naturiste si marfa din Europa. Toti isi fac griji cu site-ul la modul „sa ma vad eu cu magazinul online in functiune ca restul e simplu”. Pfff, de-ar fi atat de usor..

Nici nu stiu cum sa abordez problema, ironic sau serios. Intr-un fel e de ras, pe de alta parte sunt situatii in care oamenii investesc sute sau mii de euro pe niste site-uri care n-au nicio legatura cu comertul electronic. In general e din vina lor, fie sunt prea lenesi sa se documenteze ce inseamna un magazin online si cum se realizeaza, fie sunt naivi si il cred pe boul ala care le promite un mega site cu 500 de euro pe care ii dau fara sa clipeasca.

Toti isi pun problema site-ului, pentru ei ala e cel mai important: sa arate bine si sa fie ieftin. Eu nu sunt de aceiasi parere, important e sa aibe cautare ceea ce vinzi, site-ul e ultima problema. Nu zic sa nu-ti faci magazin online, un sfat ar fi sa nu-ti faci prea mari iluzii. Daca vrei sa vinzi stambe luate din dragonul rosu cu 2 lei si sa le vinzi cu 5 lei pe site-ul tau asigura-te ca merita efortul: coletul ala trebuie dus la posta, emisa factura, platite taxe, alergatura si timp pierdut in fata PC-ului, totul pentru 3 lei din care iti ramane 1 leu, restul fiind cheltuieli. Si asta daca vinzi !

2 situatii comice din ultima vreme reflecta perfect situatia in domeniu: prima e cu un tip care si-a deschis un fel de restaurant cu livrare la domiciliu, a investit 30.000 de euro in aparatura si utilitati dar cand a venit vorba de site s-a cacat pe el si a ales o firma care i-a promis megasite cu 300E. Nu va pot da adresa dar ma puteti crede pe cuvant: un site facut de un copil de 3 ani in bataie de joc, nu intru in detalii. M-a sunat disperat timp de 2 saptamani sa-i fac ceva sa apara in google dar sa nu-i cer bani ca nu mai are. I-am spus ca singura lui solutie e sa-l caute pe webdesigner si sa-i care pumni in cap ca o consolare. Omul a gresit grav, cand afacerea ta depinde strict de mediul online nu te apuci sa faci rabat de la site. Isi merita soarta.

A 2-a situatie comica: o tipa disperata ca are un magazin online facut cu 500E care nici dupa 6 luni nu apare in google. Ii cer adresa si vad un..blog ! Cineva, probabil un oportunist i-a promis un mega site, i-a luat 500E, i-a instalat wordpress si i-a dat cu flit; caterinca maxima..

Un magazin online nu e greu de facut, e suficient sa te uiti putin pe net si gasesti suficiente informatii cum se face: alegi una din platformele gratuite, cumperi o tema, eventual si niste module, faci o campanie google si aia e. Sau, daca esti jmecher si vrei site de 10.000E cauta un web developer bun si te bati cu emag-u cot la cot. Problema e ce vinzi..

Comentarii ( 1 )

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top