Let’s talk

Cred ca am scapat de Mircea, nu-mi place cand imi sufla cineva in ceafa; so, despre ce dracu sa vorbim ? vorbim de religie si credinta ca tot eram dator ? ok..

Incep eu cu exemple aleatorii, ca un preambul asa: am vazut ieri o fufa, avea un galaxy S3 la ureche, colanti stransi pe buci, cizme de piele cu tocuri inalte, bunoaca rau. Trecea prin dreptul unei biserici (Maica Domnului iar eu eram la semafor) si tragea la cruci de am zis ca are vrun tic nervos. Oare despre ce discuta la telefon ? despre baieti perversi sau despre acatistele de duminica ? nu voi stii niciodata insa nici nu conteaza, cinspe cruci trase la misto in 2 secunde si mesajul a fost trimis, la modul „Sar’na, imi merge bine, multumesc pentru bunastare”. Sau alt exemplu: enoriasii. Te lovesti zilnic de ei, in tramvai, metrou, piata si la orice sarbatoare televizata. Ii recunosti foarte usor, isi fac loc cu coatele, au priviri de neinteles, scot venin pe gura si detesta tineretul din ziua de azi. Se cred un fel de mesageri divini pentru ca, in orice situatie, vin mereu cu concluzii dumnezeiesti: „te vede/il vede D”, „il bate D”, „are grija D”. E suficient ca cineva aibe un necaz ca stiu ei ca „l-a batut D”.  Dar pe preotul cu Maseratti il stiti ?

Exemplele de mai sus transmit un mesaj usor de inteles: astia au transformat credinta intr-un spectacol ridicol din care refuz sa fac parte. Nu am spus niciodata ca ma pricep la religie sau ca sunt ateu insa altii m-au judecat exact dupa regula enoriasilor. De ce simt unii nevoia sa-si ocupe timpul lor pretios cu astfel de lucruri ? De parca n-ar fi suficient cate nenorociri se intampla in numele religiei, e nevoie sa-mi futi si tu creierii..

Lucrurile nu prea merg asa cum se spune, din acest motiv minor imi rezerv dreptul sa nu cred in ceva ce nu prezinta credibilitate. Fufa aia are Galaxy S3 pt ca a muncit pentru el, nu i l-a dat Dzeu. Sau poate exista un baiat propitar de butic si i l-a facut cadou. Gigel are un necaz dar poate n-a facut nimic rau, s-a intamplat sa fie, de ce trebuie sa fie „batut” neaaparat ? Dar stai! aluia care face rau, fura sau distruge, vad ca-i merge bine! Dar de ce ma fute grija ? Ah, am uitat, mesagerii..

Adevarul e ca se intampla prea multe lucruri rele, aici, in ograda noastra, Romanica. Rautate, invidie, curvasareala, crime, boarfe, drogati, sunt langa noi dar ne prefacem ca nu exista. Sau ca ne apara D in schimbul unor cruci. Totul.. pina intr-o zi si atunci vor veni ceilalti sa-ti spuna ca „te-a batut D” pe tine, marele mesager intangibil. Accepti sau..

Eu cred ca te nasti cu credinta in ceva, exista in interiorul fiecaruia sub forma de energie, tu fiind materie. Sa ajungi sa-ti cultivi anumite idei presupune mult timp liber, asa cum era odata viata pe pamant, fara cablu tv sau net. Sihastru ala de se lauda la tv ca se roaga el pentru noi nu imi inspira incredere atata timp cat da interviuri. Preotii nu-mi inspira incredere atata timp cat conduc supermasini, se casatoresc, se duc la psiholog sa se trateze de depresii. Imi aduc aminte de o faza intr-un documentar, spunea unu ca daca ar veni Isus pe pamant, s-ar bate televiziunile sa-l aduca la talkshow-uri. true 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top