Obiceiuri de neinteles

Ma depasesc multe chestii in viata, printre ele se numara si parastasul sau pomana, cum ii zice. Atentie, nu ma leg de credinta, religie sau divinitate, ma refer strict la obicei. A murit x, pe langa durerea prin care treci pentru ca ai pierdut pe cineva drag, hai sa zic ca e in regula sa faci o masa mare, cu multa mancare si bautura in cinstea mortului. Dar de ce saptamanal/lunar/trimestrial/anual etc ? Se bucura mortul stiind ca ai/n-ai bani, tu trebuie sa dai de mancare si baut la toti ? Pai ai lasat un cont in banca strict pentru treaba asta ? Si daca le dau de mancare unora care, chiar fiind din familie, nu l-au suportat niciodata pe mort ? Sa nu mai spun ca dupa ce se mananca si bea, mai si incep: hmm, nu prea mi-a placut friptura, a fost cam talpa. Si vinul, ce boratura..

Acum, fiind un subiect tabu, o sa ma refer strict la mine, un fel de ultima dorinta, atunci cand o sa crap: nu vreau pomeni. Nu vreau sa-mi supun familia la obiceiuri pe care eu nu le-am acceptat si inteles cat am fost in viata. As fi mult mai fericit (ipotetic vorbind, eu nu cred in viata vesnica, ma sperie ideea) sa stiu ca de banii respectivi, fi-mea isi cumpara ceva misto, indiferent ce. Ma simt onorat ca v-am cunoscut si ma bucur daca am putut fi de ajutor cat am fost in viata, probabil cine m-a apreciat ma va pastra in suflet oricum si nu-si va aduce aminte de mine doar cand e chemat sa manance sarmale. Nu e nevoie sa epatam, imi place sa cred ca am evoluat ca specie..

Comentarii ( 6 )

  1. Sint aproape sigur ca sintem la fel de prosti ca specie ca acum 100 de ani , ca acum 1000 de ani sau 10000 de ani, doar ne bucuram de niste gadgeturi…cam asta e singura diferenta. zic asta pentru ca nu e posibil ca acum dupa 1000000000 de ani de evoluite sa mai credem in biblie ca pacala, sa mai credem in rai si iad, viata vesnica si reincarnare…sau teoria darwiana ca ne tragem din maimute…

    nu se poate ca dupa atita evolutie sa mai speram ca prostii intr-o alta viata mai buna. nici macar o singura persoana nu s-a intors din mortii sa ne zica cum e acolo. io cred ca atunci cind ne ducem pulii de suflet pur si simplu disparem sub orice aspect, ca si cum ai sterge cu guma urmele de creion, sau stergi un fisier…e pa!

    aaaa, da, sint total de acord cu pomenile! plm o singura masa o ajunge sa ma pomeniti.

    nu cred ca e un subiect tabu, e doar neinteles de cei slabi de inger, fara prea multe cunostinte legate de subiectul religie, care iau orice ca fiind garanatat de biserica…

  2. Uska, trebuie sa te contrazic dintr-o privinta: nu suntem la fel de prosti ca acum 1000 de ani, suntem mai prosti. Aia reuseau cumva sa traiasca cu ce aveau la indemana, noi (cu exceptia lui Bear Grylls) murim sigur daca ne ratacim intr-o padure.

    Si da, e mai important ca lumea sa vada ca fac megapomeni, in caz contrar ma vorbeste tot satul! Cum spunea cineva: „mi-a lasat mama mostenire: datorii!”

  3. Si daca in timp ce stau pe o plaja in Thailanda cu o bere in mana imi aduc aminte de tine si zic ca o beau in cinstea ta (amintirea ta, cum s-o numi) tot te-ar deranja?

  4. ca-ti aduci aminte de cineva si bei o bere in cinstea lui nu-i bai, dar sa faci parastasuri la 6 saptamini, 6 luni, 2 ani asta nu prea e in regula…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top