Cum se face un transfer drept de folosinta domeniu.ro

Din capul locului va spun sincer sa nu cumparati NICIODATA un domeniu inregistrat pe numele altei persoane. Prea multa bataie de cap, va loviti de un sistem greoi, ambiguu si cu multe hibe. Aparent e simplu, completezi niste formulare si cam atat. Aparent doar..

De dragul subiectului voi face un scenariu, Gigel vrea sa cumpere un domeniu.ro detinut de Vasile. Procedura standard e in felul urmator:

Pasul 1: Gigel se vede cu Vasile si vor completa amandoi cate o cerere catre rotld. Nu intereseaza pe nimeni cat ii da Gigel pe domeniu, e treaba lor cum se inteleg.

Pasul 2 este schimbarea datelor de contact + cheita de activare: Vasile, actualul detinator genereaza o cheita din interfata rotld, completeaza niste formulare si asteapta confirmarea.

Pasul 3 este pasul final. Gigel, pentru a deveni propietar trebuie sa primeasca o proforma pe care o achita si e noul detinator. Ati vazut ce usor a fost ?

Dar..noi traim in Romania. Ce poate merge rau ? Pai s-o luam cu primul pas: cei 2 se intalnesc si completeaza formularele, asta in cazul cel mai fericit. Ce te faci daca sunt din orase diferite ? Sa zicem ca se cunosc, au batut palma, au completat hartiile, au semnat, au facut copii xerox la acte. Ce fac ei mai departe ? Pai Gigel TREBUIE  sa-l convinga pe Vasile sa depuna cererile in original pe Averescu, nu exista alternativa. Daca Gigel pleaca iar Vasile nu depune actele, schimbul nu are loc, mailuri, fax-uri, posta, toate astea n-au nicio valoare. Il iei pe Vasile cu forta si-l duci acolo cu actele in dinti. Nu se accepta scuze gen „frate, ma duc maine sa le depun, acum am treaba”, nu scapi din ochi actele. Nu zic ca toti sunt rau intentionati dar de ce sa risti ?

Eu sunt curios de inca un posibil scenariu: presupunem ca mergeti impreuna, depuneti actele, plecati apoi fiecare in treaba lui si dupa 5 minute se intoarce Vasile si face o cerere de anulare: s-a razgandit, nu mai vinde domeniul. Exista o procedura in acest caz ? El este detinatorul, face ce vrea cu domeniul..

Situatia cea mai des intalnita este cand Vasile ii permite lui Gigel sa schimbe parola de administrare si emailul, garantandu-i in acest fel o aparenta a dreptului de folosinta. Teoretic, cel ce detine parola si emailul este cel ce detine controlul. Nu e asa, Vasile, detinatorul, poate oricand sa solicite schimbarea emailului, nici nu stii cand ti-l sufla.

N-as fi abordat acest subiect daca n-as fi direct implicat intr-o astfel de situatie. La mine e putin diferit: Vasile chiar a depus actele dar „sistemul” nu s-a miscat deloc. Adica nimeni nu a primit nicio confirmare. S-au pierdut actele ? A lipsit vreo stampila si nu s-a aprobat ? Sistemul are hibe ? De ce nu a fost nimeni informat in timp util ? Orice e posibil, efectul este insa dramatic, te trezesti ca ti-ai pierdut timpul (si banii) degeaba. Actele expira dupa cateva zile, in timp ce tu te gandesti ca sistemul merge greoi, ca asa e la noi, in principiu stai linistit sperand ca se rezolva. Dar nu se rezolva si cand realizezi ca transferul nu s-a realizat, toata lumea da vina pe toata lumea: ala a depus – ceilalti n-au primit. Pe cine sa crezi ? Dar nu asta conteaza, conteaza ca tu pierzi, tu, om cinstit care ai urmat pasii asa cum cere sistemul. Si ai fost naiv. Da, eu am fost naiv, am crezut ca sistemul ma va anunta daca ceva nu este in regula. Dar nu m-a anuntat. Si am pierdut. M-am dus sa intreb de ce nu am primit nicio confirmare si mi-au raspuns sec: ai venit prea tarziu. Si chiar daca ai actul in original semnat de Vasile ca iti da tie domeniul, hartiile nu mai au nicio valoare. Pentru ca au expirat. Dar cum poate sa expire un act original ? Buna intrebare ! Poate rapsunsul ii voi primi in instanta daca se ajunge acolo..

Ce recomand ? Sa nu cumparati domenii de la alte persoane, mai bine cauti un alt domeniu, chiar daca nu suna asa cum ti-ar placea. Si daca totusi vrei sa cumperi de la Vasile, mergi cu un avocat la el si faceti niste clauze astfel incat Vasile sa nu poata face nimic. Iar daca vrea si bani pe domeniu, nu-i platesti in avans: deschizi un cont din care poate scoate banii doar daca arata confirmarea la banca. Atata bataie de cap pentru un domeniu de 50E ? exact..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top