meanwhile

Da koae, am fost „la greci” cum zice fii-mea. Nu o sa va spun de plaja, soare si mare, pentru astea se merge acolo; o sa detaliez putin ce nu mi-a placut:

  • prea cald: am fost ca idiotul in iulie cand sunt 40 de grade de dimineata pina seara. Adica in loc sa stau la plaja toata ziua, am stat 2 ore dimineata si 2 seara, restul zilei m-am urcat pe pereti de plictiseala. Ah, era o varianta sa merg sa vizitez.. dar ce ? Vrasna e o saracie de statiune gen Costinesti si pe o raza de 50km nu e nimic de vazut in afara 2 sau 3 plaje cu „apa turcoaz” cica; vrajeala de 2 lei, nu o deloc turcoaz, e doar o plaja izolata unde fac ei excursii sa-ti mai ia niste bani.
  • prea departe: am facut 10 ore cu masina. Hai ca nu e atat de rau, dar ce te faci cu copilul care s-a plictisit inainte de a iesi din tara ? Apropo de drum, ce tara misto e Bulgaria ! e verde dintr-un capat in celalalt, are munti, paduri si aer curat cum n-am vazut aici. Bravo lor..
  • haleala naspa: nu gasesti aproape deloc mancare gatita, totul e semiprepaprat, adica congelatura. Si scump ! Nu e fel de mancare sub 6 euro. Cine spunea de greci ca sunt puturosi mare dreptate a avut. Am intrebat pe cineva cum dracu o saorma e 2,5 euro si o supa e 6 euro; Mi-a zis: pai da, la supa se sta mai mult in bucatarie, saorma ti-o face imediat..
  • cazare naspa: am stat intr-o vila plina de romani, facuta din pereti de caramida goala, cred. Adica daca unul se pisa in mijlocul noptii, se auzea in toate camerele; usile de la camere n-au clanta, tragi usa dupa tine si se inchide. Ei, ia imaginati-va cum era noaptea cand veneau romanii in camere! zdrang o usa! zdrang alta usa..niste nesimtiti ordinari, nu le pasa ca e 3 dimineata, ei tranteau usa cu putere de simteam vibratii pina in pat. Cum sa dormi ?
  • la intrarea in vila scrie maaaare de tot „tv-sat”. Nu se prinde decat tvr international si 2 sau 3 posturi locale pe care poti sa te sinucizi. Fratele meu, macar 1 post cu desene, cele mai proaste desene mi-ar fi facut viata mai usoara. Dar na, reclama sa-ti ia ochii..
  • plictiseala maxima: n-ai ce face decat sa te plimbi pina in Asprovalta si indarat. Carciumi trase la indigo, magazine trase la indigo, nimic interesant de cumparat, de mancat sau de vazut. Suspect, terasele sunt goale, poate si din simpul motiv ca turistii prefera sa-si faca mancare in camera decat sa manance mizerii. Si foarte scump !
  • multa galagie: in spatele vilei, pe partea unde aveam noi balconul, un idiot de localnic isi facea de lucru cu un flex. Zi de zi, de la ora 2 (cand teoretic vrei sa te odihnesti) pina la ora 5. Apoi se oprea. Zici ca o facea intentionat. Am avut parte si de o „paranghelie a la grec” care a tinut pina la 4 dimineata, cu lautari cu tot (poza mai jos). Daca mai pun la socoteala si galagia facuta de romani noaptea cand veneau de prin carciumi..
  • localnicii sunt gretosi: asa mi s-a parut, ii doare fix in cur de tine, ca turist. Singurele exceptii au fost patronii de la restaurantul Agnanti si baiatul care vindea la magazinul de langa vila. In rest.. prefer sa ma abtin. Tot in Stavros era sa ne calce o masina pe trecerea de pietoni. Traversezi doar cand esti absolut sigur ca ala de la volan te lasa!
  • Berea e 3 Euro! pe plaja, pe terasa, in restaurante, oriunde e un scaun si o masa. Si ce mizerie de bere..
  • Nu sunt gagici! Adica ce vezi intr-un metru patrat in Mamaia, aici nu vezi nici in 3 km de plaja..

As mai merge in Grecia ? Da, e o tara foarte misto si trebuie vizitata, doar ca..fara copil. Daca eram doar noi 2, ne suiam in masina si plecam de nebuni, fara sa ne pese de nimic. Si nu m-as mai duce in iulie, m-as duce in septembrie, as vrea sa stau la soare toata ziua, nu 2 ore. Si nu m-as mai duce in Vrasna nici sa-mi dai o vacanta gratis, as lua-o spre sud, m-as duce prin insule, sunt atatea de vazut. Dar na, inveti din experienta. Si as mai tine cont de un aspect: as cauta cazare la localnici, nu mai vreau romani !

Si daca totusi mergeti in Vrasna – luati-va o tigaie, este cel mai important accesoriu. Si inca ceva: nu sunt prosoape, sapun, cuiere. Mobila din camera e de tot rasul, era un dulap gol, fara rafturi si un scaun de plastic. N-am avut pe sa ne punem hainele sau alte chestii, am stat cu ele in valiza. Partea buna e ca  ai Lidl la 2 pasi si iti cumperi tot ce ai nevoie (mai putin tigaie, abia am gasit una in Stavros). Restul (farfurii, o oala, un ibric) le gasesti deja in camera. Adica traiesti foarte bine 1 saptamana cu mai putin de 100E. Plaja e imensa, poti sa-ti pui cearceaf oriunde. Daca vrei sa stai pe sezlong la umbra, trebuie sa cumperi o bere, o cafea. Din punctul asta de vedere poate merita, mai dai 100E pe motorina si stai la greci cu jumatate din banii pe care i-ai cheltui, probabil, la Eforie.

Excursia cu vaporul la Muntele Athos: da sau nu ? De curiozitate – da, sincer – nu. E 20E/biletul/persoana, vaporul care initial cica avea 300 locuri era de fapt un vaporas gen ala de pe Herastrau si nu apropie la mai putin de 500m de munti, nu vezi nimic daca n-ai aparat foto bun sau binoclu. Uranopolis in schimb e un orasel foarte misto si cochet, plin de magazine care vand obiecte sfintite pe munte. Si un restaurant cu patroni romani unde se mananca bine (e chiar langa port) si unde iti da gratis pepene rece la desert, o adevarata placere la caldura de afara.

P.S. N-am scris sa ma dau mare sau sa fac pe cineva sa-si schimbe planurile de vacanta, este doar un rezumat al unei vacante semireusite. Mie mi-ar fi fost de folos sa stiu din timp ca in camera nu sunt prosoape, sapun si tigaie, as fi venit cu ele de acasa..

Comentarii ( 6 )

  1. Îți zic io cum sta treaba. După ce te mai liniștești, și începi sa analizezi cum a fost acolo, o sa vezi ca nu a fost asa de rău. Si la anu’ cînd vrei sa mai pleci în vacanta tot Grecia o sa alegi, doar ca acum o sa faci un pic de „research” înainte, o sa citești niște „review”-uri, vezi ce se poate vizita, iți pregătești camera foto…

    Îți zic io, la fel am pățit-o și io!

  2. Uska, n-a fost atat de rau, stiu doar ca daca eram fara plod, ne bagam paula din prima noapte de cazare si plecam spre sud. Cum spuneam, inveti din experiente !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top