am luat lumina!

Haideti sa ne imaginam ca aseara, in noaptea de inviere, nu mergea nimeni la biserica, erau doar preotul si tarcovnicul. Pur si simplu statea toata lumea acasa, ciocneam un ou, mancam pasca, faceam tot ce se face, mai putin mersul la biserica. Vroiai lumina – aprindeai tu o lumanare, e aceiasi chestie. Credeti ca azi sau in perioada urmatoare, se intampla ceva rau ? venea apocalipsa ? ne imbolnaveam subit ? ajungem cu totii in iad ? nu cred. Dar, de dragul subiectului, sa presupunem ca se intampla ceva, boala, foamete, suferinta. Asta e Dzeu la care ne rugam ? Un personaj razbunator, rau, care ne pedepseste imediat ce nu ne umilim si supunem ? Aoleo mama,  pai e..grav! Nu vreau sa fiu inteles gresit, intreb doar. Oricum nu voi afla niciodata pentru ca vom merge la biserica atat cat va exista omenirea. Si daca ceva rau se va intampla oricum – asa e fost voia lui Dzeu, ne pedepseste pentru ca.. doar el stie.

Am mers si eu aseara cu fi-mea si nevasta-mea, mai mult pentru fi-mea care e foarte curioasa. Stateam in curtea bisericii si realizam ca stau de fapt pe un teren intre blocuri, cu gard inalt, dale de beton, toaleta si instalatie audio, transformat in loc spiritual. Ma uitam la vila de lux cu 3 etaje in care locuieste preotul, la gandeam la cate miloane s-au bagat pentru a construi tot acest loc si nu inteleg ce legatura mai exista intre Isus – un simplu dulgher si luxul si bogatia in care traieste preotimea. Exista totusi, la polul opus, niste persoane mai ciudate, pustnicii. Ii arata ocazional la tv, stau singuri in munti si se roaga, culmea, pentru noi, pacatosii de la oras. Nu va suparati pe mine, dar un control la cap cand v-ati facut ultima oara ? Singurul lor tel aparent este sa „agate” un loc jmecher in rai, pentru asta renunta la tot. Dar stiti si voi ca singuratatea iti ia mintile, ei chiar cred ca vorbesc cu Dzeu insa totul se intampla doar in mintea lor, e dovedit stiintific. Cred ca e cam aceiasi chestie ca atunci cand te uiti un film de groaza si noaptea ai impresia ca personajul este la tine in casa.

Nu spun ca am deptate, nu spun ca sunt necredincios, nu spun nimic. Observ doar. Si ce observ este ca s-au vandut milioane de candele, la 3 lei bucata – cineva a facut profit bunicel. N-ar fi corect ca banii astia sa fie folositi in scopuri umanitare ? Sau si mai bine, in loc de candele, sa dea fiecare credincios 3 lei si sa dam la niste copii care au nevoie urgenta de operatii o sansa la viata ? Hai sa ne gandem ce-ar vrea Isus, nu ce vrea biserica!

Am deschis mai devreme facebook-ul, toata lumea ureaza la toata lumea ceva de Paste.  Nu vreau sa fiu fericit de Paste, eu sunt fericit in fiecare zi si azi e doar o zi ca oricare alta. Nu voi manca mai mult, nu voi bea, nu voi face nimic spectaculos. Are nevasta-mea o vorba: „nimic nu trebuie”. Faci ceva nu pentru ca trebuie, ci pentru ca asa e bine sau asa simti, nu ca trebuie. Pentru ca atunci cand vei fi judecat, vei fi judecat dupa inima, nu dupa numarul de cruci sau candele aprinse pentru ca „asa trebuie”. Sper sa fie asa..

Comentarii ( 5 )

  1. In fiecare an de Craciun si Paste merg in parc sa pap vata pe bat. E singurul mod in care simt ca e sarbatoare. Si am mai sarbatorit cu vata pe bat cand mi-am luat permisul 🙂 Tot sarbatoare era!

  2. Pai tocmai! Vreau sa pastres gustul de vata pe bat doar pt sarbatoare. La cat de comerciale au devenit in ultima vreme, macar asta sa ma faca sa simt cu adevarat o sarbatoare.

    P.S. De femei m-am plictisit…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top