Generatia de IT-isti wannabe

Nu stiu daca voi va loviti de ei, sunt in general oameni care s-au reprofilat dupa 30 de ani din motive usor de inteles: job-uri prost platite, firme care au dat faliment, perspective etc. Foarte bine, e loc pentru toata lumea! felictari ca incerci sa ai habar dar fratele meu, nu-ti face sperante prea mari, e mai greu decat pare.

Cand eram eu mic si-mi cautam prin ziare ceva de lucru, in perioada aia se cerea excel (indiferent daca vroiai sa te angajezi macelar sau aviator) credeam ca stiu excel doar pentru ca il deschisesem acasa de cateva ori si aveam o vaga idee cam ce inseamna. Cand am vazut de fapt ce stie sa faca, am ramas inlemnit. Ah, stiam si linux! Nu ce vedeti voi acum ubuntu sau mint care sunt usoare ca windows, linux d’ala veritabil, cu linii comanda, cu ip chains si alte sf-uri. Dar ce sa vezi, dupa cateva luni in care nu m-a mai interesat, uitasem complet cum se face.

Sa inveti de exemplu Corel la 30 de ani, in conditiile in care cunostintele tale in domeniul IT sunt limitate la cheat-uri GTA si torrents, nu-ti da prea mari sanse de reusita. Nu vreau sa par rautacios dar nu merge asa. Era bine ca in loc sa joci GTA, sa te fi jucat cu paint de exemplu. Sa te chinui si sa nu te lasi pina nu-ti iese ce ti-ai propus, chiar daca iese naspa. Acum, dupa ce ai tras corel din torrents si te-ai uitat la niste tutoriale pe youtube, sa vii sa spui ca esti grafician si lucrezi in Corel, e totusi cam mult. Nu de alta dar daca te rog sa-mi faci un logo o dai la suceala.

Asta chiar a fost un caz real. Altul, mult mai tare a fost cu un programator, cica. L-am cunoscut intamplator intr-o firma, efectiv s-a prezentat ca fiind programator. I-am zis direct: wow, foarte tare, chiar cautam pe cineva ca am niste proiecte in framework-urile zend si laravel si mi-ar prinde bine un ajutor. Bine, va dati seama ca am mers la bluf. Ce-ai facut coaie, a dat omul in balbaiala, s-a pierdut complet. A mormait ceva de java dar situatia era ridicola si n-am insistat.

Daca vrei sa faci ceva in IT trebuie sa iti placa, daca o faci doar pentru bani n-o sa se lege nimic. Apoi treci la un alt nivel, speculeaza o nisa si ramai pe ea pina ii afli toate secretele. Daca stii corel – ramai pe corel, nu trece la photoshop ca sunt complet diferite. Poti sa le stii pe amandoua insa nu la acelasi nivel, n-ai cum. Se fac bani frumosi in IT, ideea e sa fii foarte bun in ceea ce faci. Acum vreo 15 ani aveam un amic ce nu iesea din casa cu zilele, invata maya de unul singur. Mi se parea pierdere de timp pina intr-o zi cand m-a intrebat daca imi place reclama de la tv la nu stiu ce produs, o chestie grafica super funny care a rulat luni de zile, era facuta de el. Daca te apuci de IT dupa o anumita varsta doar ca sa faci niste bani, n-o sa faci. Sau faci la modul tepar, pina te prind astia ca habar n-ai.

IT-istii wannabe au un efect nociv mult mai mare pentru societate, nu la modul la care l-am prezentat eu prin 2 exemple de cacao. Sunt foarte multi indivizi care ocupa posturi bine platite fara sa merite, avand doar cunostinte elementare. Fac bani pe seama celor capabili dar care nu stiu sa se vanda. Uitati-va putin prin oras, sunt sute de cladiri de birouri unde lucreaza sute de mii de oameni! cati dintre ei sunt bine pregatiti, oare cati isi justifica pe bune salariul de mii de euro ? Cati corporatisti „trag” efectiv pe munca si capacitatea unui singur pusti proaspat iesit din facultate dar foarte capabil ? Nu mai zic de pitipoance..

Comentarii ( 1 )

  1. It-ul e un domeniu atît de mare! Ii mai aud pe cite unii ca se pricep la calculatoare, ca știu sa dea jos un film sau sa se conecteze la net! Vai mama lor de prosti.

    Io sînt mulțumit ca nu apelez la f-un specialist IT sa-mi pună ordine în computer, sau sa-mi instaleze ceva programe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top