Daca-mi permiteti..

sa spun ce cred eu despre celebrul summit de la Paris, cel despre incalzirea globala ? pierdere de timp.

Incalzirea globala nu poate fi oprita in conditiile in care acum, la ora 8 dimineata erau aprox. 7.332.939.000 de oameni care trebuie hraniti, spalati, imbracati. Solutii exista insa doar pe hartie, la fel ca autostrazile noastre. Pina cand fiecare om care respira aer pe planeta nu-si va schimba modul de viata – n-ai ce sa opresti. Sa nu mai spunem ca o familie de americani obezi, cu 3 masini, 5 copii si vila cu piscina consuma intr-o zi resurse cat consuma 1000 de somalezi intr-un an.

Am vazut aseara un titlu scris pe juma de ecran, cica „inca 2 grade pina la distrugerea terrei”. Nu boss, e complet gresit. Terra va supravietui incalzirii globale, noi nu. Cred ca ati fortat putin si sigur a prins la prosti. Dar ce sa vezi, dupa un somn bun, azi nu-i mai intereseaza subiectul, au plecat cu masinile la servici, vor consuma la fel ca ieri, nimic nu se schimba. Incalzirea globala nu e provocata de ei ci de altii. E un cerc vicios, o mentalitate care nu se poate schimba decat dupa cateva generatii.

Parerea mea: resemnare coaie. Nu va speriati, lucrurile se vor rezolva de la sine. Ganditi-va ca in mai putin de 30 de ani se termina petrolul. In mai putin de 50 de ani se termina apa potabila. In mai putin de 100 de ani se termina carbunele, temperatura creste cu 5, 6 grade, nivelul marii creste ce 3 metri. Ghici ce ? oamenii mor, natura isi reia locul. Probabil ca timp de cateva sute de ani terra va fi tare naspa dar daca rasa umana rezista, cei de peste cateva zeci de generatii vor trai intr-o lume gen Pandora, plina de vegetatie si fauna. Resursele se vor regenera, cred ca va fi chiar misto, mai ales ca tehnolgia va continua sa avanseze si cel mai important – vor fi foarte putini. Eu cred ca va fi o lume de vis, asta daca intr timp nu apare vreun meteorit bagabond, vrun vulcan suparat sau vreo intalnire de gradul 3.

Sa incerci sa opresti acum incalzirea globala inseamna sa transformi 200 de tari corupte, sarace si inapoiate in niste Suedii, in cativa ani. Sa opresti incalzirea globala inseamna sa nu se mai taie niciun copac ci dimpotriva, sa se planteze in nestire. Inseamna sa devenim toti vegetarieni pentru ca, in caz ca nu stiati, industria carnii produce mai multe gaze cu efect de sera decat toate masinile diesel la un loc. Inseamna sa renuntam la smartphone si laptop pentru ca fabricarea fiecarui dispozitiv electronic inseamna risipa a cel putin 1 tona de apa. Dar cel greu mi se pare sa-i faci pe americanii care traiesc in lux sa-si schimbe stilul de viata. Si sunt milioane..

Este aproape ora 9, acum suntem aprox. 7.332.945.000 (mai multi cu 6000) si ne e foame. Think about it..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top