de la un nefumator pentru fumatori

Probabil toti vom muri de cancer, e doar o chestiune de timp. Nu am absolut nicio problema cu fumatorii, ii inteleg. Si eu sunt disperat sa mananc ceva dulce dupa fiecare masa. Doar ca..

Fumatorii au o mica problema: se cred nemuritori. E de inteles, te apuci de fumat la 15 ani, tragi cateva tigari, vezi ca nu patesti nimic, ba chiar iti place si te simti si in forma. Fumezi un an, 10.. n-ai nici pe dracu. Te intrebi ce idioti sunt astia care zic ca fumatul ucide, uita-te la tine ce sanatos esti. Te cam ustura la buzunare dar na, e viciu si trebuie sa te descurci. Basca, auzi si diverse povesti cu oameni care au fumat o viata si au trait suta de ani.

Doar ca.. lucrurile s-au schimbat. Acel om din poveste nu stii daca a existat. De asemenea, chiar daca a trait 100 de ani, nu inseamna ca a fost si sanatos tun dar spre deosebire de tine a fumat tutun natural, tigarile de azi sunt doar chimicale. Tot ce mancam, bem, aerul care il respiram, stresul in care triam, toate ne otravesc. Tigarile nu te omoara asa cum se spune, doar te ajuta sa „scapi” mai repede din lumea asta de cacat in care doar „existam”, nu traim.

Fumatorii nu pretuiesc viata, pretuiesc clipa. Majoritatea vor spune ca „oricum mori, ce mai conteaza 1 an sau 2 in plus”. Dar cel mai multi se cred asa cum am spus, nemuritori. Pina intr-o zi cand iti dai seama ca nu esti. Cand incepi sa nu mai functionezi bine, cand incepi sa vizitezi doctorul mai des decat iti vizitezi parintii. Atunci iti dai seama ca de fapt, tu pretuiesti viata. Cat ai fost tanar ai facut greseli, te-ai luat dupa prieteni, erai stresat cu job-ul, d’aia ai fumat. Acum iti pare rau.

Ajungi la 60 de ani si tot nu te-ai lasat de tigari. Arati imbatranit, ai probleme de sanatate dar, surprinzator, iti doresti sa traiesti. Tii minte cand erai tanar ca nu te interesa sa traiesti mult ? Well, acum iti dai seama ca vrei! Nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, uita-te la cei trecuti de 60 de ani, toti vor sa traiasca. Ii vezi prin autobuze, tramvaie, prin farmacii si spitale, toti se agata de viata cu disperare. Altfel, ce ar cauta acolo ? n-ar fi trebuit sa stea linistiti si impacati cu ideea mortii ?

Stiti cum va puteti lasa de fumat ? faceti o vizita la oncologie la fundeni, juma de ora, nu mai mult. Oamenii aia sunt toti fumatori iar copiii, probabil, din parinti fumatori. Este un peisaj macabru care iti va da cosmaruri multe nopti la rand. Plot spoiler: sunt 99% sanse sa ajungi si tu acolo. Oh, veti zice ca n-are cum, voi sunteti exceptia de la regula. Aia au facut cancer din cu totul alte motive. Care motive ? stress? suparari? genetic? au mancat prea multe mezeluri?

Dar nu conteaza. Eu am ales sa nu fumez in primul rand ca sunt prea zgarcit dar imi si doresc sa fiu sanatos cat mai mult. Desi nu stiu ce imi rezerva nici macar ziua de maine consider ca merita sa incerc. N-as vrea ca la 60 de ani, daca ii apuc, sa fiu un distrus cazut la pat. As vrea sa pot conduce masina, sa vizitez tari straine, sa fut, sa pot sa ma spal si sa ma imbrac singur. N-as vrea sa fiu o povara pentru nimeni. Dar mai ales, n-as vrea sa-mi petrec timpul care mi-a mai ramas prin spitale. Macar am o sansa..

Comentarii ( 4 )

  1. Ieri a murit soacra-mea Uska. Cancer pulmonar. Stii ce i-a zis doctora ? Daca n-ar fi fumat ar fi trait mult si bine.

    Fi-mea nu va mai merge vara la tara, toata lumea sufera, situatia e de cacao. Fute-m-as in ele de tigari..

    P.S. Ai facut ce trebuia, trust me.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top