daca-mi permiteti..

Observ in ultima vreme tot felul de campanii cu indemnul „planteaza un copac” alaturi de diverse slogane cu aerul, viitorul, sanatatea si copiii. Fratele meu, eu as planta singur o padure daca as stii ca nu se atinge nimeni de ea. Pe bune. Dar tocmai aici e problema, daca eu plantez chiar si un singur copac, n-am nicio putere sa-l protejez pentru ca oricine, absolut oricine il poate taia oricand, fara sa pateasca nimic.

Am vazut pe net un filmulet, imi pare rau ca nu l-am salvat, filmau unii dintr-o masina intr-un sat de prin Harghita parca, in fiecare curte din satul ala erau sute de busteni, ba dar in absolut fiecare curte. Se vedeau peste gardurile de cel putin 3 metri inaltime pentru ca lacomia nu are limite. Erau acolo mii de copaci taiati care asteptau camioanele. Si sunt mii de sate ca ala, in toata tara. Peste tot e la fel pentru ca Romanica are 2 mari si foarte grave probleme: saracia si prostia. Si ambele se vad din satelit. Nu-i condamn, toti vor sa o duca bine, toti vor masini jmechere, toti vor vacante pentru ca ia uite ce misto e in Germania. Pai e ma, ca aia nu sunt prosti sa distruga. Ca tot veni vorba, uitati-va la documentare cum era Germania in ’45: nu mai avea nici macar o cladire intreaga, era un aer atat de nociv de la bombardamente si praf incat nu vedeai la 50m. Astazi, Germania are cel mai curat aer de prin Europa si este cea mai mare putere economica din Europa. Si noua ne place s-o vizitam. Iar ca s-o vizitam, avem nevoie de bani si pentru asta taiem si ultimele paduri. De prosti. Si de saraci.

Acum suntem impinsi de la spate, noi astia de la oras, sa plantam copaci. Ah, m-am prins, nu ma trimiti pe mine sa plantez, vrei sa-ti donez bani iar tu te ocupi de plantat copaci. Sanchi, o faci pentru fi-mea, imi oferi o batranete in aer curat, este ? Auzi, uite ce propun eu: daca tot ai adus vorba si pare ca te preocupa subiectul, opreste-i tu pe aia care taie, da o lege si baga-i la parnaie si o sa vezi ca nu mai e nevoie sa-ti plantez eu nimic. Si culmea, voi avea si aer curat la batranete. Dar boss, scopul tau nu e sa-mi oferi mie aer curat, scopul tau este unul malefic: eu sa plantez ca ceilalti sa poata taia in continuare. Pe sistem ca se compenseaza. Te-ai prins si tu ca suntem prosti, este ? Chiar suntem 🙁

Comentarii ( 2 )

  1. Uska, imi povestea cineva ca un anume Gigi care are o fabrica lemn prin Buc, si-a luat casa de 700.000 Euro intr-un orasel mic din Germania, pentru ca vrea ca el si familia lui sa respire aer curat. Nu’s daca ma intelegi..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top