de ce Romania nu se mai face bine niciodata

Articolul nu are legatura cu #colectiv, nu sunt atat de carnat sa fiu spiritual pe spatele celor morti acolo. Fac totusi o mica paranteza pt ca aseara am vrut sa sparg tv-ul, futu-i in gura de nenorociti cu stirile lor. De ce pula mea tin ei sa ne aduca aminte ceea ce stie o lume intreaga? Stim ca au murit nevinovati, stim ca nimeni nu a facut si nici nu va face macar 1 zi de parnaie, stim ca ministrul sanatatii de atunci candideaza la alegeri, stim ca nu s-a schimbat nimic. Si va intreb: ce rost au reportajele de la tv despre #colectiv? sa ne dea din nou aceiasi stare de resemnare? de scarba? sa ne mai stoarca niste lacrimi? televiziunile pizdii..

Asa, Romania. O sa incep cu o poveste.

Cand eram eu mic (acum vreo 25 de ani) si aparusera si la noi primele PC-uri, gen 286, 386 etc, am fost printre primii din cartier care au avut asa ceva, nu pentru ca aveam bani ci pt ca eram fascinat. La scurt timp am inceput sa-mi bag nasul si in alte pc-uri, pe sistem ca ma pricepeam. Daca cineva vroia sa-si schimbe ceva prin pc, eram acolo incercand sa ajut. Scopul era sa fac rost pt mine de orice piesa puteam, mai direct spus eram „combinator”. Strangeam piese cu scopul de a le revinde apoi la altii. Dar nu eram corect fata de clienti, corect era ca in urma unui upgrade sa le ramana tot lor vechile piese.

Timpul a trecut iar eu m-am trezit cu un balcon prin de cutii cu piese care intr-un final au ajuns la tomberon. Mi-am dat seama ca n-am procedat corect si n-am mai facut magarii. Vrei sa te ajut sa-ti faci upgrade la hdd? uite hdd-ul vechi, tine-l ca e al tau, eu nu am ce sa fac cu el. As fi putut sa-l iau si sa-l vand cu 30 de lei dar parca totusi nu merita sa-mi mai pierd timpul cu mizerii.

Astazi sunt vindecat complet. Bine, nici nu ma mai ocup de ani buni de asa ceva dar, surprinzator, observ in jurul meu ca ceilalti nu s-au schimbat, au ramas la fel. X de exemplu cumpara cel mai ieftin hosting si ingramadeste zeci de site-uri la un loc. L-am intrebat de ce nu-si ia un vps sau macar un reseller, ii ies mai putini bani dar macar are totul pus in ordine. Mi-a spus ca n-ar mai castiga la fel. Pai da omule dar e o chestie de timp pina isi dau clientii seama si vor pleca. Mai bine putin din ceva decat totul din nimic, parerea mea..

Am avut nevoie de un instalator pt socra-miu sa-i monteze un rezervor pt wc. S-a oferit el (instalatorul) sa-l cumpere pe motiv ca noi suntem prosti si habar n’avem ce sa cumparam si evident ca a luat cel mai de cacat rezervor pe care a dat cica 150 lei. Acelasi rezervor era in brico 60 de lei. Cand i-am cerut bonul ne-a spus ca nu-l mai are.

Va pot da exemple pina ma plictisesc, de la mecanici auto la marile magazine dar sunt sigur ca va este familiar. De exemplu in auchan/cora este imposibil ca din 10 produse din cos, macar unul sa nu aibe alt pret la casa de marcat, evident mai mare. In megamall la un magazin de incaltaminte, pretul la o pereche de bocani era 369 lei dar nu aveau masura mea. Am aflat ca mai au un magazin in obor, m-am dus acolo si am gasit aceiasi bocanci la 299 lei. Acelasi magazin! Sa continui? Nu are sens, este cat se poate de evident ca avem ceva in adn, ne-am nascut cumva cu acest instinct de „combinatori”. Unii reusim sa ne vindecam dar majoritatea nu pot. Iar intr-o tara in care 80% dintre cetateni vor sa te faca – nu poti spera ca vom reusi sa schimbam ceva, nu poti avea incredere in nimeni, nu putem scapa de coruptie, nu putem evolua. Pur si simplu nu se poate. E o vorba care-mi place mult: poti scoate omul din circ dar nu poti scoate circul din om. Fuckin’ true..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top