care este de fapt problema reala a Romaniei

Va gandeati la alegeri? neah. La coruptie? neah. La saracie? neah. De fapt, Romanica nu e saraca. Nicio tara nu e saraca, daca va uitati pe glob, fiecare tarisoara are ceva de care a stiut sa profite ea insasi sau de care au profitat altii asa cum se intampla cu majoritatea tarilor din Africa. Cum se intampla si la noi.

Ca sa va explic mai bine ce vreau sa spun, o sa facem un mic scenariu: presupunem ca Vasile a muncit 2 ani in Germania si acum, cu banii stransi vrea sa-si construiasca o casa si o mica afacere din care sa traiasca. Dar ce afacere? Dupa ce se gandeste, analizeaza, se sfatuieste cu familia si se documenteaza pe net ce si cum, isi da seama ca nu are prea multe variante. Ia in calcul birocratia, spagile, controalele, platile si taxele la stat si decide ca cel mai bine e sa-si cumpere o masina de tractari. El o conduce, banii ii tine pentru el, munceste cand vrea, investitia e minima. Si sincer vorbind, chiar nu e o idee rea. Doar ca, aici vorbim de Romanica. Iar ideea lui Vasile o au inca 500. Pentru ca aici, in Romanica, trasul statului in pula e sport national iar cheful de munca e aproape inexistent. Si nimeni nu vrea sa riste putinul care il are.

Haideti sa vorbim de Geta! Ea a fost putin mai norocoasa, s-a futut cu cine trebuie si acum si-a deschis propriul ei salon de coafura. Ea si inca alte 500 de Getute. La fel si Marinica, si-a luat duba de transport marfa. El si inca 500.

Ideea e ca nu prea ai alternative. Romania nu produce sa vanda mai departe asa cum face Franta, Germania, Italia. Romanica e o societate de consum iar ideea de a face un business e limitata strict la gainarii temporare, in special servicii. Aratati-mi un salon de coafura deschis dupa revolutie care inca rezista. Un magazin de cartier. O afacere de familie veche de 20 de ani.

Ei dragii mosului, de aici pleaca totul. Vasile, Geta si Marinica n-au fost rau intentionati, pacat ca au dat faliment. N-au avut nicio sansa cu concurenta care joaca murdar, cu statul care te jupoaie, cu angajatii care te fura. Vasile, decat sa tracteze pe 50 de lei mai bine sta acasa. Geta, decat sa tina 4 coafeze care stau la barfa toata ziua mai bine isi inchide salonul. iar Marinica, decat sa-si rupa masina cu saci cu moloz pe 30 de lei mai bine o vinde. Ei si alti 1500 ca ei.

Nu se va schimba nimic in bine. Trebuie sa ne schimbam mentalitatea, sa nu mai gandim o afacere pe termen scurt cu gandul la imbogatire, anii ’90 s-au dus demult. Trebuie sa facem cumva sa ne vina si cheful de munca doar ca, daca ne vine cheful de munca, are statul grija sa ne treaca. Pentru ca vine peste noi si ne ia toti banii. Si daca tu esti la un alt nivel decat nea Vasile, un tip istet si vizionar si mergi la primarie cu un proiect care aduce mult bine tuturor, au ei grija sa-l dea altcuiva iar pe tine te vor da la o parte. Cum de ce? E simplu, pentru ca orice idee buna aduce bani si banii trebuie sa ajunga doar la ei. E proiectul tau? A fost, ghinion! Pentru ca asa functioneaza Romania: nu functioneaza.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top