scenariu

Am citit zilele trecute un articol interesant despre cat de poluata e China. Nu ma refer la celebrul smog din marile orase ci la rauri si chiar la solul unde se cultiva tot ce tine de mancare. Cica e dezastru, apa raurilor care se foloseste in agricultura este plina de metale si otravuri, oamenii nici macar n-au curaj sa intre in apa.

Nu’s ce sa cred, pare destul de credibil pentru nici noi nu suntem departe, ne purtam cu natura de parca avem boala pe ea. Dar ma gandeam la o chestie: presupunem ca e adevarat, mancarea e otravita si usor usor nu mai vrea nimeni sa importe de la ei, ce se intampla mai departe? Ca sunt multi rau, si daca ei nu mai exporta, probabil ca se vor prabusi economic. Si daca ei se prabusesc, ce se intampla mai departe cu restul lumii care nu produce atata mancare? Vom muri de foame?

Cam da. Noi romanii si tarile din lumea 3-a. Tarile civilizate au tot ce le trebuie, au economie, au bani, au civilizatie si au grija de natura. Noi importam pina si bordurile, nici pe alea nu suntem in stare sa le facem. Cum adica nu importam mancare din China? haha, foarte tare. Stii dulciurile din magazine? sunt din prafuri din China. Stii carnea din rafturi? Porcii sunt hraniti cu prafuri din China. Stii banalul bulion care se pune in mancare? E din prafuri din China. Totul e din China.

Probabil ca altul era destinul lumii daca liderii lumii n-ar fi permis ca astia sa devina furnizorul 1 de orice ai sau nu ai nevoie. Pentru ca ne-a transformat in niste lepre. Adica in niste putori. E mult mai usor si mai ieftin sa importi decat sa produci, iti trebuie un srl si un calculator cu net. Dar efectul pe termen lung este dezastros. Si nimanui nu-i pasa.

Lumea my friends se duce dracu. Nu ai cum sa-ti dai seama pe loc pentru ca nu se intampla de azi pe maine dar se duce dracu. Universul ne-a facut cadou ceva fascinant, paduri, mari, oceane, rauri, petrol si tot felul de alte minuni. Ce am facut noi cu ele? Le-am exploatat pina le-am distrus. Le-am distrus pentru ca ne-am emancipat, pentru ca tarfele sa conduca range rover-uri, bagaboantele sa poarte haine de blana, posete din piele si bani de vacante luxoase. Am distrus totul pentru ca tiganii analfabeti sa se plimbe cu bemveuri, am votat politicieni care au devenit putred de bogati, am distrus ca unii dintre noi, mai tupeisti sa-si faca vile luxoase si sa leneveasca toata ziua.

Singurul lucru pe care il produc toti acesti oameni este rahat. Tone de rahat, zi de zi de zi. Rahatul este singurul lucru pe care il fac. Consuma resurse si fac rahat de ajungi sa te intrebi care pula mea e scopul acestor oameni? De ce exista si ne incurca pe noi astia care totusi mai si muncim? de ce ne sfideaza cu priviri superficiale din masini luxoase cand stim foarte bine ca ei nu au muncit pentru acele masini?

Unul din motivele pentru care mi-a fost scarba sa ies la manifestatii e ca oricine ar veni la putere, nu se va schimba nimic pentru ca, ati ghicit, romanul uraste romanul si romanul uraste natura. Romanul a distrus fabricile, romanul a taiat padurile, romanul a vandut petrolul. Nu a venit austriacul cu drujbe, el a venit doar cu bani. Sunt zeci de mii, poate sute de mii de procese cu retrocedari de paduri, voi chiar credeti ca romanii vor sa aibe grija de ele? Nu, in ziua cand a castigat padurea in instanta, aduce drujbele. Pentru ca, la fel ca restul, stie ca o sa traiasca bine in alta parte cu banii de la austriac.

Revin la ciaina. Scenariul cel mai probabil este ca lucrurile nu se vor schimba in ceea ce ne priveste pentru ca nimanui nu-i pasa de noi. Ei, toti astia de care am zis mai sus, stiu ca intr-o zi vor pleca de aici si vor traini linistiti prin tari exotice. Inca ii vedeti pe aici pentru ca inca se poate fura. Vorba aia, daca pot face 5 milioane, de ce sa ma multumesc cu 1 milion? Ei vor doar sa termine ce au inceput: sa distruga complet tot ce se poate distruge. Si nimic nu-i va opri. Poate doar un cancer de la prafurile din China..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top