Sa va spun.. sa nu va spun..

Hai sa va spun. Nu va ganditi ca e vreun mister ceva, vreun secret, vreo barfa uau sau ca am devenit milionar. Nu boss, e atat de neinteresant incat dupa ce cititi o sa va para rau de cele 2 minute. Presupunem ca cititi de 2 ori ca poate n-ati inteles din prima ce am vrut sa spun.

Vroiam sa va spun ca se cam duce dracu tot ce inseamna mass-media. Sa va explic:

Este prea multa informatie. Orice tarabete care stie sa citeasca, are acces la prea multa informatie. Stie chestii, stie cum e cu politica, stie tot ce misca pe planeta pamant in timp real. Daca Beyonce s-a basit intr-un restaurant din NY, in 30 de secunde informatia ajunge la Vasile – ciobanul izolat dintr-un varf de munte care fute capre imaginandu-si ca e gaoaza lui Beyonce. Ei bine, treaba asta, pe cat de misto poate parea (treaba cu stirea in timp real, nu ce face ciobanu), pe atat de naspa e efectul advers. Pentru ca si ciobanul, si eu, si tu, si Geta, si cocalarul din bmw, toti avem acces la aceleasi informatii (99,99% total neinteresante – asa cum e si blogul asta) si devine frustrant sa aud si de la Vasile aceiasi stire urat mirositoare. Usor usor, fara sa-mi dau seama, incep sa renunt la o parte din informatiile care veneu la mine pentru ca le stiu deja, pentru ca nu am nevoie de ele, pentru ca ma enerveaza sa le tot aud.

Dar Twigg, ce legatura are asta cu mass-media? Are. Pentru ca mass-media traieste din reclama care vine din cititori. Adica din mine, din tine, din Geta. E adevarat, nu se schimba nimic daca eu nu mai citesc cacaturi. Dar daca mai sunt si alte mii de indivizi care fac ca mine, incet incet scad si veniturile alora care scriu.

Dar Twigg, suntem milioane, este = cu zero ca tu si alte cateva mii ca tine nu se mai uita la tv sau nu dau like si share. O fi coite, dar uiti un lucru: sunt si mii de  surse care dau aceiasi stire. Or sa se sfasie intre ei care sa ajunga la voi sa va spuna primul cine s-a mai basit. Cand spun ca se sfasie ma refer la faptul ca platesc multi bani sa ajunga ei primii la tine. Poate nu stiti dar zilnic apar si se inchid zeci de site-uri de stiri, toate gandite pe acelasi sistem: lumea ne citeste si banu curge. Doar ca, ca orice lucru pe lumea asta, tot ce urca – trebuie sa si coboare. Si lumea, incet incet incepe sa se sictireasca. Sunt deja prea multi platiti sa dea share si sa-ti bage pe gat ce vor altii sa citesti. Orice anunt sponsorizat peste care tu treci indiferent – pe ala l-a costat niste bani sa ajunga la tine. Cat crezi ca-si permite sa cheltuiasca? Deja pe facebook se simte o amorteala grava in ultimile luni, abia mai prinzi un like. Pe blog-uri, situatia e de-a dreptul horror pentru astia care traiesc din asta, influencerii. Cat sa-i citesti pe Chermeleu, Radu F si Vulpescu? Dar nu v-ati intrebat niciodata de unde stiu baetii astia atat de multe lucruri despre femei? Sa va spun? Hai sa va spun: au bulan de neveste care le zic ce sa scrie. Si nevasta-mea cate imi zice, le-as da clasa la saracii astia. Dar nu e cazul.

Cum spuneam, mass-media se duce dracu incet dar sigur. Netul, asa cum il stim se duce dracu. Dar nu e un lucru rau, este foarte bine sa se intample asta. In felul asta, oamenii vor avea mai mult timp sa petreaca cu familia, sa citeasca o carte, sa munceasca mai cu spor. Este important ca 90% din presa online sa dispara pentru ca ne face un bine. Sa ramana doar 10% pentru ca alea s-ar putea sa fie mai importante. Sa dispara 90% din bloguri, 90% din televiziuni, 90% din portaluri de stiri. Ne-am saturat pina peste cap de sfaturi, de ponturi, de factori de opinie, de influenceri. Toti scriu pentru bani.

Dar iata raza de soare! Iata ca jurnalistii nu-si mai iau salariili! Iata ca blogarasul nu mai are bani sa-si cumpere cititorii! Aveti rabdare. Si cititi mai putine cacaturi. Renuntati chiar si la blogul asta. Daca puteti :)))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top