O picatura intr-un ocean

E ulei folosit de noi la prajit cartofi, oua si alte chestii in ultimele luni. Nu-l aruncam la chiuveta, il punem in sticle si vin niste baieti sa-l ia. Bineinteles ca puteam sa-l aruncam la chiuveta, castigam niste minute in plus. Doar ca noua ne pasa de natura. Totusi imi dau seama ca ceea ce facem e degeaba. E ca si cum as fi la mare si 100.000 de oameni se pisa in mare in afara de mine. Exact o picatura intr-un ocean. Cativa litri de ulei ars nu mai conteaza in conditiile in care milioane de alti credinciosi arunca tone de ulei zilnic. Zi de zi! Stiti, mi se pare un paradox absolut sa fii credincios ortodox moloz si sa-ti bagi efectiv pula in tot ce a creat Dumnezeul la care te inchini zilnic. Bai, va jur, am carcei mintali din cauza asta, nu pot intelege cum de exista atata nesimtire, ipocrizie, nepasare si nonsalalnta intr-o tara cu peste 18.000 de biserici, o tara unde toaaata lumea se inchina si se roaga la cadavre, la icoane, la pietre, la ce nu-ti trece prin cap. Ba, dar v-ati gandit ma o secunda sa faceti si un bine? Stati ca vine acusi iarna, nici nu va trece prin cap cate sute de mii de sobe ARD CARPE toxice in loc de lemne. Pai da, lemnul e scump, de diferenta bag motorina in Mercedes si ma duc la Prislop sa ma ajute Dzeu sa-mi mearga bine. Important e sa nu ne pierdem credinta. Ca Dzeu are mila de noi maica daca ne rugam. Pai futu-ti mortii ma-tii, nu vezi ca simpla ta existenta pe aceasta lume are doar efecte nocive? Consumi si distrugi. Dar trece cu o rugaciune.

Am vazut de curand filmul „Un pas in urma serafimilor„, din punctul meu de vedere cred ca este cel mai misto film vazut anul asta. Bai frate, este o scena in care pustiul il intreaba pe preot „de ce e bine sa crezi si sa nu cercetezi”. Si i se raspunde in cel mai ordinar mod posibil: daca crezi, ajungi la adevar in linie dreapta. Fac o paranteza: care adevar manca-mi-ai coili? (am inchis paranteza). Daca cercetezi, tot la adevar vei ajunge doar ca iti va lua mii de ani. Mai pe scurt: Dzeu exista asa cum il vezi tu si cunosti adevarul suprem in forma in care il cunosti tu. Si mai pe scurt: asa e boss, cum zici tu. Daca tu crezi ca Dzeu sta pe un nor, se uita la tine, are barba si seamana cu un batranel – sa stii ca exact asa e. Important e sa crezi, sa te inchini si sa donezi bani la biserica. Te iarta Dzeu pentru tot ce faci daca ramai prost. E imposibil sa-i explici unui om venit de la tara ca uleiul nu se arunca in chiuveta. El cunoaste adevarul suprem si toate povestile astea cu poluare sunt vrajeli. Daca as putea, l-as baga cu capul in canalul Dambovita spre Galbinasi incolo, ia boss, o gura de apa, e rece si buna. Si pe ala care arde carpe in soba l-as baga cu capul pe burlan, ia si respira.

Este imposibil sa intelegem cat rau ne facem singuri. Nu stiu daca ati auzit de faza cu gunoiul la mine in sectorul 3 de acum cativa ani, adusesera astia pubele sa se sorteze gunoiul: unul pentru sticle, altul pt plastic etc dar o singura masina venea si lua totul odata, nu’s daca v-ati prins. Maxim de prostie!

Imi imaginez ca atunci cand o sa mor, sa ma ia Dzeu la judecata:

-Dzeu: hmmmm, nu prea ai fost pe la biserica…

-Eu: stiti.. am zis ca in viata e bine sa-mi vad de ale mele, sa nu fac rau, sa nu distrug ce ati realizat dvs., sa fiu un om bun, la urma faptele conteaza..

-Dzeu: ba, esti chiar tupeist! tu nu stii ca nu se pune nimic din toate astea daca nu te rogi la mine? daca nu stai la slujbe duminica? daca nu te inchini? si mai ales daca nu donezi bani la biserica?

-Eu: pai da dar ala care a taiat padurile..

-Dzeu: in iad cu tine!

-Eu: va multumesc! am multi prieteni aici 🙂

Comentarii ( 1 )

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top