Lumea de azi

Mexic este a 6-a tara din lume ca numar de turisti. Stiti cate crime au avut loc in 2017? oficial peste 30.000! Neoficial sunt mult mai multe, dracu stie cate sau ce se intampla pe acolo. Zilele trecute, turistii faceau baie in ocean langa un cadavru si nimeni nu parea sa aiba vreo problema.

Stiti cati miliardari sunt acum in lume? Peste 2200! Stiti cati oameni (in special copii) mor zilnic de foame? Peste 26.000!

Stiti cate biblii se vand zilnic in lume? Aproximativ 270.000! Stiti cate minuni a facut biserica pentru oamenii bolnavi? nici una!

Stiti de cand exista dovezi ale existentei oamenilor pe pamant? aproximativ 12.000 de ani.  Stiti in cat timp am distrus jumatate din natura? in mai putin de 30 de ani!

Stiti cat se defriseaza zilnic din padurea amazoniana? Echivalentul a 50 de terenuri de fotbal. Stiti ce? Nimeni, niciun presedinte de stat, niciun miliardar sau vedeta nu poate sa-i opreasca. Poate nici n-au intentia..

Stiti cat gunoi produce omenirea azi? aproximativ 2 kilograme/locuitor. Zilnic! Stiti cati suntem? exact..

Nu sunt doar numere sau simple statistici. Este lumea de azi. Este spectacolul grotesc la care nimeni nu mai are chef sau putere sa reactioneze. Este reportajul care se tot repeta cu milionarii din Loft care arunca zeci de mii de Euro ca singura distractie de care mai sunt capabili, pentru ca in realitate nu mai au nicio alta placere, sunt satui de tot si toate.

Lumea de azi, tovarasi, este altfel decat ne imaginam noi. Stiti ca in 30 de ani se termina petrolul? Stiti ca apa e plina de particule de pastic si alte chestii naspa? Stiti ca marile orase au ramas fara spatiu unde sa mai arunce gunoiul? Nimeni nu mai aduce vorba de asta, nimeni nu vrea sa produca panica sau agitatie. Lasa sa curga sampania. De ce?

Dati-mi voie sa pun o intrebare retorica. Mcdonalds de exemplu. Propietarii sunt miliardari, de ce nu iau ei decizia sa-si inchida afacerea? Ca fac mult rau, copiii sunt obezi, mancarea lor face rau, de ce nu apar la tv sa spuna: „stiti, ne pasa de voi asa ca inchidem afacerea. Vacile polueaza prea mult atmosfera, voi ati devenit dependenti si v-ati ingrasat etc”. Sau coca cola! Urla medicii ca nu e bine s-o bem si totusi suntem intoxicati de reclamele lor. De ce nu pun lacatul pe usa?

–  Twigg, dar  e vorba de sute de mii de oameni care raman fara job!

Nu raman. Se reprofileaza. Nu mai cresc vaci, planteaza pomi sau legume. Asa cum si tu, daca te da afara de la job te poti duce sa te angajezi in alta parte. Stiu, e greu dar nu imposibil.

Revin. Ei nu au nevoie de banii tai, e vorba de putere. Ceva maret se pune la cale tovarasi iar ei, miliardarii nu sufla o vorba. Ne dau circ, ne dau voie sa poluam, ne dau voie sa consumam cat putem de mult. Du-te si cumpara un hamburger, te vor asasina cu intrebari: nu vreti si cartofi prajiti? o cola? macar o placintica? In loc sa-ti spuna „iti multumim ca ai ales sa consumi mai putin, este spre binele tau si al planetei” se vor uita la tine ca la un ciudat, un client sarac care nu meriti sa mai intri in restaurantul lor. Si daca spui „ok, dati-mi si niste cartofi”, te vor intreba de portie mare, pe sistem „consuma, da-te’n mortii tai”. Ne dau voie sa cumparam cate masini vrem, ne dau bilete de avion ieftine, ne dau vacante la care doar visam acum cativa ani. Si cand te simti rau – nimeni nu te trimite la doctor: au ei medicamente pentru tine. Exista 100 de medicamente pentru fiecare organ, tone de medicamente minune. Ieftin. Tu ia medicamente cu pumnul si bucura-te de caii putere cat mai poti, viata e scurta. Ma rog, o scurteaza ei. Dar nimeni nu-si pune intrebarea „de ce mi se ofera atat de multe lucruri, atat de usor?”

Poate ca planul lor este sa ne omoare incet si sigur. Omenirea se afla acum intr-o situatie in care niciodata n-am mai fost in toate istoria noastra: generatia in care copiii mor inaintea parintilor. Dar nimeni nu vede! Ce va urma peste inca o generatie? Sau va mai exista inca o generatie?

Ce face Bezos cu 100 de miliarde intr-o lume suprapopulata, plina de criminali, depresivi, drogati, cu o generatie de copii bolnavi, obezi si cu resursele pe terminate? Ne spune sa consumam si mai mult! Ne spune ca viitorul e jmecher de tot! Ca ne invita sa ne plimbam cu rachetele prin spatiu! Voi intelegeti absurdul situatiei?

Poate sunt eu paranoic. Poate ca ar trebui sa ma obisnuiesc sa merg cu fii-mea pe strada mancand o inghetata facuta din dracu stie ce si in fata mea sa se impuste unii pe strada. Poate ar trebui s-o duc zilnic la mec sa-i dau bigmaci si cola pina face curul cat o betoniera. Poate ar trebui sa ma reapuc si eu de baut cola, minim 2 litri/zi. Da-i dracu de rinichi, si asa am 2. Poate ar trebui sa-mi schimb masina, de la 1.4 benzina la minim 3.0 motorina. Sa consumam, da-o’n sloboz de planeta. Pai daca asta vor miliardarii..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top