M-am convertit la o noua religie

Bai, scuze ca n-am mai dat pe aici, am fost ocupat rau de tot. Am jucat la God of War si tin sa va spun ca daca nu l-ati jucat nici nu stiti ce pierdeti. Are story, are feeling, are tot ce vrei tu. Ah, si are nevoie de un playstation, nu merge pe smartphone. Asta ca sa va scutesc de cautari pe appstore.

Intre timp m-am convertit la o noua religie. Se numeste „nonșalateism” (de la nonșalanță + ateism), sunt membru fondator si unic (momentan) adept. Sau rob, cum vreti voi sa-i ziceti. Iar intr-un limbaj mai popular s-ar traduce „nu-mi pasa de religia ta. Nici de a ta. Nici de a ta”.

Bai, credeti-ma, este o religie foarte misto pentru ca doctrina este extrem de simpla: crede in valorile morale fundamentale fara sa-ti bati capul daca exista, ce exista sau in ce forma exista. Un fel de ateism reinventat. Dumnezeu = iubire si atat.

Atentie! Nu am devenit satanist. Trebuie sa fac o paranteza pentru crestinii care nu pot face diferenta. E greu cu ei, imediat sar la bataie, te injura si-ti ureaza din suflet sa arzi in iad de nenorocit ce esti. Deci nu, nu sunt satanist, pur si simplu am incetat sa-mi mai bat capul cu zei si divinitati. Dar las loc de bunaziua, in caz ca ei totusi exista.

Si totusi, de ce m-am convertit?

Pentru ca nu mai pot. Mi se face rau de la prostie, de la indiferenta, de la rautate, de la mitocanie, de la ipocrizie, toate avand legatura cu religia. Nu pot crede intr-o religie care a omorat si chinuit milioane de oameni de-a lungul anilor. Nu pot crede intr-o religie care distruge. Nu pot crede intr-un Dzeu care nu s-a aratat niciodata. Nu pot crede intr-un Dzeu care lasa sa moara zilnic cateva mii de copii de foame.

Zilele trecute, nu stiu daca ati vazut la tv, au murit niste fete pe la vreo 20 de ani. Stiti ce au spus preotii la slujba? Dzeu a dat – Dzeu a luat. Iar oamenii/familiile au spus atat: „Asta a fost voia lui Dzeu”. Mai ortodocsilor, faceti un exercitiu mintal (adica vizualizati-l cu ochii mintii): aduci pe lume un copil, il iubesti, il cresti, te chinui sa-i oferi tot ce are nevoie si brusc moare, exact cand s-a facut mare si se pregateste de viata. Se pregateste sa aiba un job, o familie, se pregateste sa aiba un copil, sa iubeasca si sa fie iubit(a) si tu i-l iei? Ce nevoie ai tu acolo in imparatia cerurilor de fete de 20 de ani? Nu-ti mai plac astea de 70?

Hai sa continuam exercitiul: ajungi si tu acolo sus si, de dragul religiei, presupunem ca ajungi in rai. Iti intalnesti copilul acolo. Ce-i spui? Il/o intrebi daca e fericit(a) alaturi de God? Sau ii spui ce a pierdut? Incerci sa-i explici ce bucurie e sa tii un copil in brate? Sa fii iubit? Sa faci dragoste cu sotul/sotia? Sa dormi cu persoana iubita in brate? Ai curaj sa-i spui ce a pierdut?

Nu. Pentru ca daca i-ai spune, fie n-ar intelege, fie s-ar duce la God sa-l intrebe DE CE. Sau s-ar putea sa-ti spuna: „stai linistit, am prins un job de asistenta la un sfant mai important, daca muream la 70 de ani nu mai aveam sansa asta”.

Scary.

D’aia my friends, am devenit nonsalateist. Nu trebuie sa ne batem capul cu lucruri pe care NU le intelegem si la care nu avem un raspuns. Nimeni n-ar trebui sa moara mai devreme de 70 de ani dar daca se intampla – se intampla pentru ca traim intr-o lume tembela: idioti care circula cu viteza, criminali liberi, coruptie, mancare plina de chimicale, job-uri stresante, medicamente care fac mai mult rau etc. Daca am fi avut sosele, poduri si autostrazi ca in Germania, fetele alea ar fi trait. Si ca ele multe alte mii de oameni care mor nevinovati in accidente. Nu God e de vina ca mor oamenii in accidente, de foame sau de razboi. Oamenii sunt de vina. Si ce divinitate e aia care te iubeste dar iti ofera pe neasteptate o moarte violenta cand ti-e lumea mai draga? Cu ce au gresit tinerii de la Colectiv? Uh, i-ati uitat deja..

A fost doar un exemplu, as putea scrie volume de carti pe subiect. Dar ca nonsalateist, totul se rezuma la fix un singur lucru: fii bun fara motiv. Pretuieste ce ai. Iubeste. Sa fii nonsalateist inseamna sa crezi in tine. Iar daca ei, zeii chiar exista – sa-i lasam sa ne faca o surpriza.

Ar fi tare sa existe rai si dupa ce mor, sa ma trezesc brusc inconjurat de ingeri, iarba si lumina. Bine ai venit, Twigg! Ai ajuns in rai. Chiar daca n-ai crezut, noi te-am urmarit acolo jos si ai fost destul de ok.

La care eu: uau, fratioaree!  multumesc frumos! misto rau aici la voi. Dar nu va suparati, cine sunt oamenii aceia care se uita la mine?

–  Ingerul: faceti cunostinta! el e Vasile, a omorat 2 copii minori dar a facut puscarie, s-a pocait si acum e in rai, cu noi. Mai la dreapta e Geta – a fost directoare de scoala generala. I se spunea Godzilla si batea copiii dar la batranete s-a linistit, mergea la biserica si i-am dat o sansa. Putin mai departe e Costica – a fost deputat si senator. A furat miliarde dar credinta in Dzeu l-a adus aici.

Eu: am inteles. Dar nu va suparati, as vrea sa-l cunosc pe Hawking, Einstein, poate chiar o actrita de filme porno..

 –  Ingerul: ei din pacate nu sunt aici, ei au ajuns in iad.

–  Cu toata stima, as vrea sa merg si eu in iad, mi-e frica sa traiesc vesnic printre criminali, batausi si hoti. Doamne ajuta!


Osho a spus ca religia e cea mai naspa inventie a omului. Ce Dumnezeu e ala care isi lasa copilul sa moara? referindu-se la Isus pe cruce cand a spus: „Tata, m-ai abandonat?”

O sa ziceti ca „da, dar a inviat!”. Jura-te ca asa e. Tine minte ca biblia a fost scrisa ulterior evenimentelor, din vorba in vorba. Stiti si voi cum e omul – la parter te basesti iar la etajul 4 te-ai cacat pe tine. Oamenii au tendinta sa exagereze. Si inca o chestie: convenabil pentru religie ca Isus sa traiasca acum 2000 de ani cand 99% erau analfabeti.

Ma mai uit ocazional la Templierii – serialul ala de pe hbo. Cate rzboaie, suferinta si moarte pentru acel pocal. Azi, dupa 1000 de ani suntem aproape la fel de inapoiati. Credem in minuni, sfinti, rugaciuni si vreo 4000 de divinitati, naiba stie care o fi cel adevarat, daca o fi vreunul. Intre timp, biserica s-a adaptat nevoilor, mai sfintim o masina, un portofel sau niste ak47, sa intre glontul mai adanc in.. oamenii care nu sunt de acord cu tine.

Nu pot face parte din gloata care se inchina si merge la biserica fara sa stie cat rau a facut biserica secole la rand. Nimeni nu-si imagineaza ce orori, ce torturi au avut loc in beciurile bisericilor. Cata suferinta, cati oameni morti degeaba. Cati oameni de stiinta, cati savanti si minti luminate au murit ca au avut alte idei si nu s-au supus bisericii.

Dar gata! De azi sunt liber si va recomand si voua sa deveniti liberi. Sa credeti in voi, nu in icoane facatoare de minuni. Stiti ce mi-a zis un habotnic despre medici? Ca Dzeu i-a pus in spitale pentru noi. Dzeu le-a dat minte sa invete si sa devina doctori. Daca ai ce sa mananci – ti-a dat Dzeu. Daca esti sanatos – e de la Dzeu. Trebuie sa incetam sa gandim astfel. Ai ce sa mananci pentru ca societata a evoluat si ai un loc de munca. Daca nu muncesti – ajungi pe strazi si cersesti mancare, este o logica simpla. Daca ai un stil de viata normal, sunt sanse sa ramai sanatos. Daca mananci mult si prost o sa ai probleme. Lucrurile sunt atat de simple, de ce trebuie sa le complicam? Fiti buni si atat. Traim intr-o lume plina de oameni rai si toti asteapta ca lucrurile sa se schimbe in bine. Incepe cu tine! Nu te transforma si tu intr-un om rau doar pentru ca ceialti se poarta urat cu tine. Degeaba te rogi la God pentru o lume mai buna daca tu nu te schimbi. Este atat de simplu..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top