Youtube, insta, blogging, mining – se mai fac bani pe net?

Partea 1. Influencerii

Cum adica de ce intreb? Pentru ca am impresia ca mi-am gresit cariera. Sau (initial am scris „s-au”, nu stiu cum dracu am reusit s-o comit) n-am speculat mai mult nisa asta de blogger influencer. M-am uitat aseara la chefi la cutite (e o emisiune pe antena 1, stiu ca voi ati renuntat demult la tv) si au fost invitati niste dubiosi si dubioase care cica sunt mari jmecheri in online. Bai bossul meu, spumoasele alea colorate, basite si boite pe ochi dau tonul in moda, blog si insta? Va rog sa opriti planeta, chiar vreau sa cobor. Nu reusesc sa inteleg cum e posibil ca acele pustoaice sa faca multi bani si sa fie in acelasi timp formatori de opinie, influenceri, stilisti si idoli din..plm, ceva ce fac si eu doar ca gratis.

Ahaaaaa, esti in-vi-di-os!

Sah mat. Foarte invidios, cel mai invidios. Fac blog de 10 ani si abia am 3 cititori.

–  Dar Twigg, ceea ce faci tu nu este blog, este o mizerie!

Pai bossul meu (parca am mai zis asta), asta e blog 100% autentic. Sa scrii din placere despre ce simti, ce traiesti, ce vezi si ce crezi fara sa-ti fie frica ca iti pleaca cititorii. N-o sa ma vand niciodata pentru bani de biscuiti, prefer sa muncesc mai mult dar sa-mi pastrez blogul asa cum a fost mereu, curat. Pentru ca, bossul meu (gata, ma opresc!), blogul ma reprezinta. Daca blogul e fals – si eu sunt fals. Daca scriu din interes – si eu sunt un om al interesului. Ati inteles voi.

So, se mai fac bani pe net? si daca da, din ce? Am inteles ca avem influenceri care traiesc ca barosanii pe spinarea prostilor fraierilor fanilor. Dar cine sunt ei, fanii astora? Eu nu sunt, nici nevasta-mea, nici fii-mea care are aproape 10 ani. Or fi astia de 15 ani? Or fi gravidutele? Corporatistii? Parca si vad 3, 4 d’astia la intrarea intr-o cladire, cu cafelele in mana si badge-ul la gat cu discuta aprins:

–  Corp.1 Ati citit articolul Getei de azi dimineata? scrie superb de o poseta!

–  Corp2. Inca nu, eu l-am citit pe cel al lui Gigel, are una articol formidabil despre o noua frizerie!

–  Corp3. Eu tocmai citesc un articol incredibil despre un nou restaurant deschis in centru!

–  Corp4. Pe insta ati intrat azi? Fane vloggerul are niste ponturi incredibile pentru weekend!

Pe bune? La asta se limiteaza viata voastra? Nu m-as imbraca niciodata cum imi zice Gogu stilistul daca eu nu simt asta. N-as manca niciodata la un restaurant doar pentru ca Vasilica bloggerita vorbeste despre el la superlativ. E simplu, daca eu mananc la un restaurant unde ma simt bine, n-as face reclama dintr-un singur motiv: n-am chef ca de maine sa mananc inghesuit acolo. Prefer sa am aer, daca ma intelegeti. Asa cum daca ma duc intr-o vacanta undeva, prefer sa nu vorbesc despre asta, mie mi-a placut dar nu e obligatoriu sa va placa si voua. Uh, poate ma insel si de fapt fanii sunt copii de 16 ani plictisiti deja de viata. Sau cine stie, poate nici nu exista fani si ei sunt niste oameni simpli, impinsi de la spate de diverse interese/firme de publicitate. Poate sunt chiar angajati la firme de publicitate. Whatever.

So, se mai fac bani din online? Cam cat casiga un influencer? 100E/zi? 1000E/zi? Zi de zi sau doar ocazional? Are cheltuieli cu blogul/contul de youtube? Are oameni care il(o) ajuta sa fie influencer? Ii plateste pentru ajutorul dat?

Hai sa ma dau exemplu: presupunem ca am 1000 de cititori/zi. nu e mult – nu e nici putin, e decent. Ma trezesc cu telefon: buna ziua, vrem sa ne faceti si noua o reclama, va dam.. plm, 300 Euro. Hai sa ma bag, zic. Si dai si stoarce un review jmecher cu link & stuff catre biznisul alora. Oare maine suna alta firma sa ma iau alti 300? ba.. nu cred. Sau hai sa zicem ca nu suna alta firma, suna alte firme! Nu mai fac 300, fac 500. Peste 1 saptamana fac 1000! si tot asa. Dar! nu sunt singur in domeniul asta, influenceri vin si pleaca zilnic. Am concurenta boss si nu stiu daca fac fata. S-ar putea sa am zile proaste saaaau s-ar putea sa mi se para ca muncesc pe prea putini bani, 300/articol iau doar pufanii. Cat o sa mearga combinatia? Intreb pentru un prieten.

Nu cred ca merge mult. Cand esti influencer, presiunea e mare si nu e loc de compromis. Ai gresit – ai fost taxat coite. Iar asta inseamna ca-ti pleaca din cititori si din sponsori. Ajungi sa te dai mare influencer dar sa n-ai bani de hosting. Sau sa te bucuri pentru 50 de like-uri reale, ca celelalte 5000+ sunt fake, stim cu totii. Noroc cu astia de la antene, v-au mai scos din foame 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top