Nu prea (mai) cred in „earth overshoot day”

Pe scurt: Earth Overshoot Day marcheaza ziua/data cand cererea omenirii pentru resurse depaseste ceea ce Pamantul poate genera/regenera in acel an. Doar ca..

Stau si ma uit pe o revista de la Lidl (vreo 50 de pagini) si dupa 10 minute in care m-am uitat relativ atent, mi-am dat seama ca n-am nevoie de nimic din cele cateva sute de produse. Imi dau seama ca nu-mi trebuie nimic din 90% din marfa din magazine! Pe bune, chiar nu-mi trebuie. Am acasa pe putin 20 de tricouri din care port doar vreo 3, 4. Restul stau acolo neclintite pina le dau de pomana. Electronice? Recunosc, mi-am schimbat tv-ul si telefonul anul asta dar altceva nu cred ca mai cumpar pina la anul. Mancare? Strictul necesar, niste dulciuri si bere. Nu-mi trebuie un raft cu 100 de modele de conserve, nu-mi trebuie un raft cu 100 de modele de solutii de wc, un raft cu 100 de tipuri de salam, un raft cu 100 de tipuri de borcane de castraveti murati sau o gama variata de modele de mopuri de sters pe jos. Ideea e ca desi pare ca e o problema serioasa (mai putin la noi la Romanica) si ca ziua Z a ajuns la data de 2 August – bai fratele meu, nu mi se pare ca cineva incearca macar sa domoleasca putin ultramegaoferta de cacaturi de care nu ai nevoie. Nu mai inteleg nimic: am ajuns sa consumam tot ce poate produce pamantul in doar 7 luni si totusi suntem fortati sa consum si mai mult?

Sigur undeva e o problema. Citeam ieri ca cea mai bogata familie din State sunt propietarii Wallmart, cu aprox. 150 de miliarde de dolari. Pai bossul meu, ai atat de multi bani ca efectiv nu ai ce sa cumperi cu ei. Daca tot sunt pe terminate resursele si pamantul geme de modul in care ne purtam cu el, ce ziceti baeti s-o lasati mai moale cu ofertele? N-am nevoie de 100 de tipuri si modele de.. prosoape de exemplu. Bagati la vanzare un singul model, ieftin si bun, care usuca bine. Si inca unul, la fel de bun dar mai scump, pentru snobi. Daca ma pui sa aleg din 100 de modele ma ia capul. Si mai mult, distrugem si natura.

O sa ziceti ca in felul asta mor milioane de oameni de foame. Nu. Pentru ca inante de anii 90, China avea cam aceiasi populatie ca acum si nu faceau electronice, toate veneau din Japonia. Diferenta e ca acum, nimeni nu se mai multumeste cu putin ca atunci, acum si ultimii tarabeti vor masini! Si ultimii tarabeti vor vacante cu avionul! Toata lumea produce ceva, toata lumea vinde ceva – din ce in ce mai putini cumpara.

Eu asa vad lucrurile la modul simplificat: totul e pe baza de vinzi – cumperi. Absolut totul, indiferent ca vinzi corcoduse 1 leu/paharelul sau inteligenta artificiala. Dar si oferta asta te seaca de energie, pe sistem „mai dati-va-n cacat, eu tot atat mananc. Si e naspa si cu resursele. Deci, intrebarea mea e cat se poate de inocenta; cat pula mea vreti sa mananc, manca-mi-ati pula cu ofertele pulii mele? Aveti bani, mai rariti-o cu rafturi doldora de marfa care se strica si se arunca. Pentru ca se arunca enorm de multa mancare.

Parca va si aud cum ziceti ca nu e nicio diferenta daca produci 1 milion de prosoape intr-o singura fabrica si 1 milion de prosoape in 100 de fabrici diferite. Ba e o diferenta: alea 1 milion se fac din x materiale si aia e productia maxima. Nu mergem pe stocuri fara numar. Pe cand alea 100 de fabrici se vor bate intre ele si vor face pe dracu sa vanda mai mult, sa devina mai mari, mai bogati, mai renumiti. Iar asta inseamna bani, investitii, timp, deplasari, motorina, intalniri, sedinte, delegatii, exploatare, cacat. Intr-un cuvant: resurse consumate degeaba. Si tu daca faci 2 drumuri de la Bucuresti la Constanta ca sa discuti cu X de un business – inseamna zeci de litri de motorina arsa degeaba, hotel, mancare la restaurant, boarfa. Daca stateai acasa aveai cazare moca, nu dadeai banii pe motorina si nici pe boarfa. Imagineaza-ti acum cate milioane de litri de motorina se ard zilnic pentru situatii similare. Cate mii de portii de fripturi la restaurante, milioane de litri de apa consumata doar sa se spele farfuriile din care ai mancat, totul pentru.. ce? Cum sa numim noi consumul asta complet inutil ca sa nu jignim pe nimeni? Evolutie? Perspective? Combinatii? Suntem atat de valorosi de ne permitem sa consumam totul pentru lucruri atat de marunte?

Sau poate chiar e vrajeala asta cu overshoot day. Cum calculeaza ei toata treaba asta? E o data la care se termina totul? Ca, daca stai sa analizezi, trebuie sa existe si o data finala! Pentru ca, frati si surioare, daca ne luam dupa chestia asta, noi consumam azi resursele din anii 2030! Earth overshoot day a inceput undeva in anii ’70 cu cateva zile si de atunci s-a tot micsorat pina aproape de iulie. Pai boss, asta inseamna ca eu mananc mancare din viitor!

La modul serios acum: sa zicem ca e adevarat. Inseamna ca undeva in viitor, probabil peste 10 ani, cand overshoot day va fi la 01 ianuarie, cel putin teoretic nu vom mai avea de mancare, nu va mai fi strop de petrol si niciun peste in oceane. Naspa! Pai nu mai bine, se strang la o discutie astia de la Lidl, Wallmart, Kaufland, Morrisons, Cora, Tesco, Auchan etc si mai reduc din oferte? Ca tot se duce dracu totul? Intreb si eu..

Haha. Nu e asta. Era s-o inghititi. Pai de ce credeti ca in lume mor zilnic de foame aproxmativ 25.000 de oameni, mai ales copii? Ei mor ca sa avem (tu si eu) 100 de modele de salam din care niciunul nu ne mai place. Ca sa avem (tu si eu) 100 de tipuri de iaurturi din care poate cumpar ocazional si care sta in frigider pina expira si ajunge la gunoi.

Avem partea noastra de vina dar rezolvarea nu vine doar de la noi, muritorii de rand. Si cainele de la tara, odata ce i-am dat parizer, al dracu daca s-a mai atins de boabe sau resturi de mancare, vrea doar parizer. Daca in magazine se gaseste un singur model de sapun – cu ala o sa ne spalam cu totii. Da, e greu dar ne obisnuim. Asta daca ii pasa cuiva de viitor. Doar ca.. lumea citeste despre overshoot day si brusc ii apuca cheful de mers la cumparaturi. Pai citesc stiri despre poluare, aflu ca resursele sunt pe terminate, aerul este irespirabil si imi dai la televizor nonstop oferte la cacaturi de care nu am nevoie si ma terorizezi cu „profita” si „cumpara”? Pai nu toate astea sunt vinovate de poluare si consumul de resurse? Eu ce sa fac, sa salvez lumea sau sa „profit acum”? plm..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top