Probabil va intrebati: oare vine sfarsitul lumii?

Banuiesc ca ati vazut la TV stiri apocaliptice cu paduri care ard fara oprire, submarin care emite radiatii, temperaturi astronomice, Groenlanda se topeste etc. Mai completez si eu:

  1. Brazilia defriseaza prin lege padurea amazoniana. Adica au dat o lege care le permite sa faca asta, se pisa pe banii care veneau din Germania si Norvegia pentru protejare.
  2. Indonezia isi arde de cativa ani padurea tropicala si emite noxe aproape cat America
  3. Padurile din Siberia ard neincetat si nu pot fi oprite. Asta pe langa stratul de permafrost care se topeste mai repede ca oricand.

E normal sa iti pui intrebarea retorica: oare vine sfarsitul lumii?

Bai.. e un raspuns complicat. Padurile nu ard asa, pur si simplu. Si chiar daca ar arde de la caldura, sunt sigur ca daca s-ar vrea s-ar putea opri toate nenorocirile astea cumva. Daaar…

Revenim la Brazilia. Tu ai auzit de Cafe Latte? Cappuccino? Espresso? Ei bine, le gasesti la fiecare colt de strada in aproape toata lumea. Te-ai prins repede – cererea de cafea a explodat. Pentru ca tu nu mai bei o cafea simpa dimineata, tu acum bei un espresso intenso dimineata, un latte la pranz si probabil un cappuccino mai pe seara. Da coaie, n-o sa-ti vina sa crezi dar si din cauza ta se defriseaza amazonul. Pentru ca e nevoie de milioane de arbori de cafea ca sa ai tu de unde alege. Data viitoare cand ai o stare de „trebuie sa facem ceva!”incepe cu tine, bea mai putin cafea, chiar deloc.

Indonezia. Va plac cartofii prajiti? Cu un burger si o cola – mama, belea! Ei bine, e nevoie de ulei de palmier. Pentru ca acum gasesti cartofi prajiti si alte chestii prajite la fiecare colt de strada. Chiar nu te-ai intrebat de unde atata ulei pentru prajit? Da coaie, data viitoare cand ti-e foame renunta la fast food si mananca niste fructe.

Oamenii astia dau foc la paduri pentru ca noi sa avem, vorba lu’ Carrefour „tot ce e mai bun”. Pe nimeni nu intereseaza de unde vin toate astea sau ce prapad lasam in urma. Si nimeni nu va renunta la confort, tabieturi, placeri culinare. Absolut nimeni.

Si nici nu e indicat. O sa ziceti ca m-am tampit dar nu e asa!

Ani de zile am crezut ca schimbarea incepe cu mine. Ca e bine sa fac economie la apa, e bine sa nu conduc masini diesel, sa nu arunc unei in chiuveta si alte cacaturi. Insa am vazut ca tot si toti cei care ma inconjoara produc un dezastru inzecit fata de ce am incercat eu sa protejez. Toata apa pe care eu am economisit-o in 10 ani de dusuri economice s-a dus dracu in doar 5 minute cand cand s-a spart o teava de apa in spatele blocului.

Poate e un exemplu cretin dar e un exmplu. Pot continua daca vreti dar o lungesc prea mult. Oricat as incerca sa fac ceva – nu voi putea schimba nimic. Si chiar daca ne gasim mai multi, tot nu vom putea schimba nimic. Nu ai cum.

Incep sa cred ca moda asta cu „protejarea naturii” a devenit o chestie ipocrita. Pe cine pacalim? Orice faci – consumi. Ai comandat o pizza la pachet? Ai consumat o groaza de resurese! Curent, apa, motorina, copaci. Simpla ta placere de 20 de lei a costat natura mai mult decat iti inchipui. Mananci legume si stai pe net? Pai telefonul tau, ca sa fie fabricat a avut nevoie de peste 42 de minerale (aluminu, cupru, aur, beriliu, cărbune, fier etc) iar asta ce inseamna? Ca exacavatoare sapa 24/7 dupa mineralele alea, consuma motorina si polueaza enorm fara ca tu sa constientizezi asta. Apoi te duci sa-si speli chilotii la masina de spalat care consuma curent si polueaza tone de apa cu detergent. Deci..

Deci..resemnare. Noi suntem cel mai rau lucru care s-a intamplat in 4,5 miliarde de ani pe Terra si trebuie sa disparem, pentru binele planetei. Planeta isi va reveni im cateva sute de ani daca noi disparem. Doar ca nu o sa disparem. Doar nu credeati ca miliardarii lumii, savantii si guvernele asteapta pasnic sfarsitul lumii.

Vor ramane cei alesi. Cei care ne conduc din umbra. Cei care decid ce mananci, ce vezi la tv, pe cine trebuie sa votezi. Cei care iti ofera 3 la pret de 2 in conditiile in care pamantul geme de suferinta. Cei care iti dau in rate masini cu motoare de 5000 cmc ca tu sa stai blocat in trafic si sa arzi cat mai mult combustibil. Cei care iti dau impresia ca meriti, ca esti special, ca lumea ar fi incompleta fara tine. Ca firma la care ai o functie inventata pentru tine s-ar duce dracu daca n-ai fi tu acolo.

Ei vor duce specia mai departe prin copiii lor crescuti departe de poluare, de mancare plina de chimicale, de saracie. Tu esti prea ocupat, prea stresat, prea bolnav sa speri ca vei avea sansa lor. Soarta noastra, a pulimii s-a decis cu mult timp in urma. Doar ne bucuram de cacaturi de care nu avem nevoie. In 2, 3 generatii vom fi prea bolnavi sa mai facem copii normali. Asa cum ne uitam noi acum la copiii subnutriti din Africa, asa se uita si ei la noi. Tot ce le trebuie e rabdare, sa ne stingem incet pana la ultimul.

Nu le convine un razboi, ar subrezi de tot planeta. Desi ar scapa rapid de oameni, parca e prea mult. Si unde mai e distrctia? Pentru ce dracu sunt platiti savantii si cercetatorii imbracati in halate albe in reclamele de la tv care ne spun ce sa mancam/consumam? Munca lor in folosul omenirii trebuie afisata. Sa nu ne panicam, stam relaxati pentru ca stim ca pasta aia de dinti ne scapa de carii iar pastilele alea ne scapa de medic.

Dar nu-i condamn! Si pe bune acum, ce sa faci cu 7 miliarde de suflete care doar consuma? De ce te-ai zbate sa le oferi o viata lunga si sanatoasa si sa fii constient in acelasi timp ca distrugi iremediabil planeta pentru ei? Pai merita? Pastreaza in viata elita si scapa de ceilalti care doar ocupa locul degeaba.

Va dati seama ce viata misto va fi peste cateva generatii? Populatia va scadea la probabil 1 – 2 miliarde, toti vor avea tehnologie de nu ne putem imagina, nu va exista boala, suferinta, rautate si mai ales zeitati si religii. Nu va mai exista terorism, bombe, razboaie, nu vor mai exista saraci si bogati ci doar oameni egali in drepturi.

Trebuie sa se ajunga acolo, cred ca e singura sansa atat pentru omenire cat si pentru Terra ca planeta. Altfel nu e logic de ce se intampla toate astea si nimeni nu intervine. De ce suntem aproape fortati sa consumam tot ce nu avem nevoie? De ce avem oferte de 3 la pret de 2? Avem guverne, specialisti, mii de miliarde de dolari care zac degeaba, portaviaone care se plimba pe toate marile si oceanele, sute de mii de avioane de lupta gata sa zboare oriunde in orice secunda, savanti, genii, tehnologie, servicii secrete, armate, roboti si nimeni nu poate opri un foc intr-o padure care ne da oxigen?

Uitati-va la bucuresteni. Sunt dispus sa mearga bara la bara 6 ore in weekend si sa toace o caruta de bani doar ca sa „respire”aer de munte cateva ore. De ce? Pentru ca in Bucuresti aerul este imposibil de respirat, iti poti da seama dupa ce te intorci in oras. Moartea e in aer si avem mare bulan ca nu vedem in inflarosu – altfel am avea un soc sa vedem ce respiram. Care credeti ca sunt sansele ca cei care traiesc in cacatul asta de oras sa faca copii sanatosi? Iar la randul lor, copii lor sa faca copii sanatosi cand tot ce respiri e doar praf, plumb, zinc, co2 si alte metale toxice? Cand aproape toata mancarea are gust de plastic iar apa e tratata cu tot felul de chimicale? Si nu am zis nimic de stresul de la munca si nervii din trafic.

Poate am luat-o eu razna si nu mai vad bine ce se intampla. Groenlanda se topeste si creste nivelul oceanelor si marilor. Vi se pare ca America are vreo problema cu asta? Nu! Da-i cu poluarea inainte. Make America Great again!

D’aia zic ca raspunsul e greu de dat. Parca prea multe semne de intrebare. Oricum nu vine sfarsitul lumii, cel putin nu asa cum ni-l prezinta astia. Dar ar fi bine sa vina..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top