Care este adevaratul motiv al misiunilor spatiale pe Marte

Ma scuzati ca am pus un titlu de clickbait, am zis ca poate mai aduc vreo 2, 3 cititori pe blog. Habar n-am care dreacu e motivul misiunilor spatiale pe Marte. Dar hei, am vazut cu totii acum cateva zile la TV bucuria, emotia si lacrimile alora de la NASA. Daca ma intrebati pe mine, sunt niste actori penibili dar nu de asta discutam aici.

So, avem voie sa ne dam cu presupusul? Avem!

Incep eu. As zice ca unul din cele 2 motive:

  1. Am esuat ca specie. Mai direct spus, am reusit sa distrugem frumusete de planeta iar sansele ca omenirea s-o duca aici bine mersi inca multe milioane, sute de mii, mii, macar cateva sute de ani nu (mai) exista. Atat ne duce capul.
  2. N-au ce face cu banii si trebuie cheltuiti cumva. Oricum nu se va duce nimeni sa stea acolo dar macar ne facem damblaua. Exact cum e cu razboaiele, avem atata armament care sta degeaba, ce facem cu el? Hai peste fraierii aia.

O sa ziceti ca prima varianta e mai plauzibila. Discutabil. Ca in teorie, daca se mobilizeaza jmecherii lumii, sunt bani cacalau sa indreptam raul facut. Se pot curata apele, se pot planta copaci, se poate renunta la plastic, la friptura de vita. Totul pleaca de la ei, nu se va schimba nimic daca am renuntat eu la paiul de plastic.

La ce ma refer de fapt? Va dau un exemplu: chiar am nevoie de  sute de feluri de ciocolata? sute de tipuri de sucuri? sute de mode de salam? La ei ma refer, la companiile care conduc lumea. Nu m-ar deranja sa gasesc doar 2 tipuri de salam, 2 feluri de ciocolata si niciun fel de suc. De cate ori ma plimb printre rafturile uriase din supermarketuri cu produse de care nu am nevoie, ma gandesc ca pentru fiecare dintre ele s-a consumat apa, plastic, motorina, lemn, gaze. Da-le dracu ca supravietuim si fara atatea „bunatati”. Aia din Africa cum reusesc?

Si aici o dam in varianta 2. Daca sunt atat de multi bani si nu stim pe ce sa-i cheltuim, de ce nu se echilibreaza cumva clasele sociale? De ce nu se face ceva concret sa nu mai moara nimeni de foame, de sete sau de frig?

Pai.. pentru ca, daca-mi permiteti sa raspund tot eu, cine dracu ar mai spala wc-urile? cine ar mai culege strugurii din care se face vinul pe care il bem seara la netflix? cine ar mai da cu matura si cine ar mai munci pamantul sa putem manca si noi o salatica bio?

Ca si omu e scarba. Da da, scarba. Da-i unui sarac bani si functie si vezi ce se intampla. Totul pe lumea asta e o mizerie si da, ca specie ne meritam soarta si anume sa disparem din univers. Daca chiar vom coloniza Marte, stati sa vedeti in ce hal ne vom bate joc si de planeta rosie. Mai bine ca nu vom sti. Dar cel mai bine disparem, asta e cea mai corecta varianta.

N-ai cum oaie, asa e omul. Pe orice pune mana – distruge. Poate nu azi, nici maine dar sigur o va face la un moment dat. Mergem in cativa ani pe Marte, peste cateva zeci de ani mergem poate si in alte sisteme solare – oriunde vom ajunge vom distruge acel loc in timp. Suntem ca un cancer doar ca, vedeti voi, cum ii spui unui nebun ca e nebun?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top