De ce nu e bine sa mai fii IT-ist in ziua de azi

Al dracu ala care mai face calculatoare din bucati si instaleaza windows pentru altii. A fost pentru ultima data, jur. Dar a fost cu un scop nobil – pentru un copil amarat.

Am un vecin la tara tare necajit. N-au un ban in casa, mananca din mila vecinilor, e dramatic. Statea seara cu noi la poarta si se uita la fii-mea si la alti copii cum butoneaza pe telefoane, n-ai cum sa ramai indifferent. Asa ca i-am dat un htc vechi care zacea printr-un sertar si net wireless la mine la poarta. Dar nu m-am oprit aici! Pentru ca vine iarna am zis sa-I dau si un PC. I-am luat un C2D sh la vreo 200 de lei cu garantie, brand, jmecher rau. insa nu i l-am dat, m-am gandit ca neavand deloc experienta, o sa-l strice rapid. Asa ca am decis sa-i fac unul din piese vechi, daca il strica – nu-mi pasa.

Am scormonit in toate debaralele, magaziile si cutiile si am gasit vreo 3 placi de baza. Una pornea cam la 5 incercari, la una nu mergeau usb-urile si la alta nu merge placa de sunet. Dupa 6 ore de incercari, asamblari, demontari, inlocuiri si teste, l-am facut pe ala fara sunet. Pentru ca, in cazul in care nu stiti, vrei sa pui hardul ala dar nu ai SATA pe placa. Schimbi hard-ul, pui unul IDE dar descoperi ca nu ai cablu. Schimbi placa, pui hardul SATA dar nu ai memorii. Schimbi din nou placa, pui memorii dar nu booteaza ca nu merg usb-urile. Si tot asa.

I-am instalat 3 cacaturi de joculete educative si unul cu masini. I-am explicat ca nu merge sunetul si daca peste o luna nu-l strica, ii dau altul mai bun, cu sunet si boxe. L-am rugat sa se joace la ala cu masini doar dupa ce se joaca la cele educative. Bineinteles ca-l rupe pe ala cu masini, de dimineata pina seara.

Ba, e copil. Si chiar se bucura, nu ca fii-mea care s-a saturat de iphone, tablete, ps4 si toate cacaturile din lume. Ala se bucura exact cum ma bucuram eu prin anii 90 cand jucam pina la 5 dimineata la death rally, duke nukem sau heroes2.

Stiu ce ziceti, ca as fi putut foarte bine sa-i dau PC-ul mai bun si nu pierdeam o zi intreaga sa montez/demontez, sa desfac suruburi, sa ma enervez, sa caut joculete, sa astept sa se instaleze etc. Puteam sta la soare cu o bere in mana. Puteam sa merg la piscina sa ma uit la buci, craci si tate.  Daar.. in felul asta iti dai seama ca job-ul pe care il ai nu este chiar atat de rau si sa fii IT-ist in ziua de azi, chiar si de ocazie, e sucks rau de tot.

Daca o faceam pe bune pentru un client? PC-ul 200 de lei in magazin, du-l la om acasa (timp + motorina), instaleaza-l, explica-i omului cacaturi, fa-l sa mearga pe net, baga-i antivirus, pune-i google, facebook, email, imprimanta si alte zeci de porcarii. Intrebare: cat sa-i ceri la manopera?

Tam ta-nam!

Exact. Cat sa-i ceri? Zic eu un minim 300 de lei ca sa merite ziua pierduta. O sa-ti dea tie mai mult decat a facut PC-ul? Mira-m-as..

Ah, dar nu v-am zis faza cea mai tare: la vreo 2 zile ma intreaba pustiul: “vecinuuuu… cum pot sa ascult si eu la calculator pe Dani Mocanu?”

Sah mat!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top