Sfaturi la cumpararea unui PC

Pentru ca zilnic mi se pun tot felul de intrebari, iata ce trebuie sa faceti:

Primul si cel mai important este sa va feriti de pc-urile gata asamblate din hipermarket-uri, indiferent cat de atractive sunt preturile. Aveti grija ca vanzatorii sunt mari imbarligatori, nu vor ezita sa-ti vanda o petarda daca mirosi a fraier; de obicei te incanta ca au procesor bun dar  restul componentelor sunt in general pocnitori sau mai rau, sunt piese refurbished, adica reparate si refolosite. Si asta nu e tot, sunt atat de proaste incat te vor aduce la disperare la cat de greu se misca si cat de zgomotoase sunt. Daca ti s-a stricat dupa 2 luni, lucru foarte posibil, trebuie sa-l duci la garantie care in general se afla la mama dracu in cine stie ce firma de apartament si sa astepti sa te sune. Ai de asteptat, crede-ma..

Daca nu-ti permiti un calculator nou poti face un compromis,  un upgrade de 100-200 de lei insa doar la anumite sisteme pe socket 775 si AM2 se merita. La placile 775 si AM2 mai ai sanse sa gasesti un procesor sh cu 2, chiar 4 nuclee, merge un hard mai mare, niste memorie si placa video mai buna fara sa schimbi toata unitatea. La sistemele mai vechi gen socket 478, 462, 754, 939 te lovesti de toate problemele din lume si la sfarsit iti vei da seama ca ai investit degeaba, nu se simt diferente.

Sa zicem ca n-ai bani nici de unul nou, nici de upgrade. Singura consolare pentru tine e sa ti-l cureti de praf in interior, sunt sanse teoretice sa fie mai putin zgomotos. O metoda eficienta este sa-l duci la prima vulcanizare/spalatorie auto si sa-l bagi sub jet de aer. Mai exista varianta cu aspiratorul de praf dar nu rezolvi mare lucru.

Revenind la un calculator nou, solutiile in acest moment sunt magazinele IT online. Ai sansa sa-ti alegi piesele dupa buget si performanta, in cele mai bizare combinatii. Nu exista magazinul ideal, batalia se da intre emag si pcgarage insa ai sanse sa gasesti anumite componente la preturi bune si la magazine mai putin cunoscute, totul tine de rabdarea cu care cauti. Atentie insa la tepe, daca un produs e la un pret prea mic inseamna ca nu e pe stoc si va amagiti degeaba.

Cum sa-ti alegi componentele

Surse de informare sunt diverse, de la Gigel vecinu sau cunostinta lu’ cunostinta pina la review-urile sau comentariile celor care au cumparat deja acel produs. Personal nu m-as increde prea mult in niciuna dintre variante: nu spun ca Gigel e rau intentionat insa de cele mai multe ori fie se pricepe prea putin fie e combinator: te face sa-ti cumperi niste minuni si te trezesti ca ti-a montat niste gunoaie. Review-urile sunt subiective si spun doar partile pozitive iar comentariile nu sunt relevante avand in vedere ca respectivul poate fi un novice si habar n-are ce spune. Totusi, daca majoritatea cometariilor sunt pozitive e un lucru de luat in calcul.

Sa zicem ca vrei un calculator facut din componentele alese de tine. Primul lucru de care trebuie sa tii cont este compatibilitatea. Ai grija sa nu iei placa amd si procesor intel, memorie ddr3 pe placa ddr 2 sau hard ide pe placa fara..ide. Aici este o problema destul de mare, avand in vedere ca hard disk-urile sunt foarte scumpe, sigur esti tentat sa-ti folosesti vechiul hard pe noua placa, echipata din nefericire doar cu sata. Exista un adaptor la vreo 60 de lei dar vorbim de o chinezarie care nu are marcaj cu pozitia corecta asa ca, daca ai montat gresit ai ars hard-ul.

Chestii de luat (sau nu) in calcul:

Placa de baza: uita de sfaturile lui Gigel cu placa aia de 500 de lei cu denumiri sf, una de 150 face acelasi lucru; important e sa fii atent la procesoare suportate, memorii suportate, conectivitate, dotari.

Sursa de alimentare: nu face rabat de la calitatea sursei, ia-ti ceva de firma sau, daca nu te pricepi, ia-ti ceva peste 100 de lei; o sa ai si liniste.

Procesorul: Nu-ti lua unul scump daca nu faci editare video, orice aplicatie obisnuita se descurca onorabil pe un dual core.

Placa video: poti sta linistit, majoritatea placilor de baza cu video integrat care sunt acum pe piata ruleaza format HD. Lucrurile se schimba daca esti gammer disperat dar astia viseaza noaptea placi video asa ca nu are rost sa insist.

Memoria ram:  e ieftina si ajuta mult deci cu cat mai multa cu atat mai bine; fac o paranteza, memoria ram este o memorie cu continut volatil, adica se goleste de continut cand ramane fara curent; din motivul asta un restart rezolva de cele mai multe ori problemele.

Concluzie:

Am incercat sa fiu obiectiv, la urma e vorba de banii vostri. Daca tu vrei sa dai 1000E pe un I7 sa te uiti la porn n-ai decat. Daca crezi ca mai multi biti intr-o placa video le impresioneaza pe fete atunci nu mai sta pe ganduri. E ca la masini, te poti duce la piata cu Dacia sau Q7, depinde de fiecare..

Comentarii ( 2 )

  1. Cred ca mai usor o luai pe ideea ” ce faci cu el „.

    Messenger / Browsing = Anything goes
    Putin gaming = i5, o placa video dedicata, 4GB RAM DDR3
    Mult gaming = Xbox360, ha!

    In legatura cu praful, e 18 lei un spray cu aer comprimat la auchan. Ma tine 4-5 luni si isi face toti banii.

    In legatura cu HD… conteaza si video si procesor (min dual core, min 265 placa video cu procesor relativ ok).

    Intradevar, orice aplicatie se descurca pe dual core, dar problema nu se pune asa. Problema e cat de repede iti urci procesorul in 100% si memory usage in 60-70% (easy mode daca ai 6-7 tab-uri in Firefox). Daca ai buget nu vad de ce nu ti-ai lua calculator performant. Te scapa de multe batai de cap.

  2. Pai da man dar tu te pricepi si vezi altfel lucrurile; eu incerc sa raspund celor care se folosesc de clisee gen „vreau ieftin si bun”, „chiar am nevoie de I5 ?”, „mai ieftin nu ai?” sau „e bun I7 pentru filme ?”; ma intreba unu pe mail acu 1 saptamana ce placa video ii recomand la 1000 de lei si i-am spus xbox360; nu m-a mai cautat de atunci :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top