Viata in Slobozia

Au trecut deja 3 luni de cand ne-am mutat in Slobozia. Nu stam mult, maxim pana in Mai 2022 pana cand zicem noi ca ne mutam in casuta care e still under construction. Revin pe subiect daca prezinta interes.

1. Traficul

Dupa ce stai o viata in Bucuresti, cand vii in Slobozia o sa ai un soc. Aici, aproape 90% dintre masini nu merg cu mai mult de… 20, hai 30Km/h. Obisnuit cu traficul din B, adica vesnic grabit, cu modul agresiv activat nonstop, te trezesti in spatele unuia care, desi are liber in fata, merge cu 20 pe ora, inexplicabil. Il injuri de morti, il depasesti si brusc apare altul care merge fix ca celalalt. Il injuri si pe asta apoi inca unul si tot asa. Abia apoi realizezi ca asa se circula aici.

O sa te relaxezi si incepi sa te adaptezi, n-ai csf. Eu iti zic sa nu te relaxezi pentru ca, desi se circula incet si aparent traficul e relaxat, 90% din cei care conduc, nu stiu sa conduca. Vei ramane surprins sa vezi ca semnalizeaza la dreapta dar o ia la stanga sau merge inainte.  Stai la distanta de ala din fata si fii cu piciorul vesnic deasupra franei pentru ca astia opresc brusc si inexplicabil in mijlocul drumului sau schimba banda de mers fara semnalizare.

Slobozia e cat Colentina. Are un bulevard cu 2 benzi pe sens, cateva semafoare prost gandite si 1001 treceri de pietoni. Are in schimb o sosea care ocoleste orasul astfel ca nu esti obligat sa-l traversezi daca vrei sa mergi de la vest la est. Dar daca esti nevoit s-o iei prin oras, si traversezi dintr-un capat in celalalt si vrei sa ajungi cu bine, tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • daca mergi pe prima banda: fii atent la masinile parcate, astia nu se asigura niciodata cand ies sau cand deschid usile.
  • daca mergi pe banda 2-a: astia niciodata nu semnalizeaza cand vor s-o ia la stanga decat cand ajung in mijlocul intersectiei.

2. Pietonii

E un subiect delicat si cu greu ma abtin sa am un limbaj decent. Ca sa va explic mai simplu, eu de cate ori ma apropii de o trecere de pietoni, opresc si intru pe facebook, am timp sa citesc 10 postari si dau si vreo 2 like-uri. Apoi ridic ochii din telefon, vad daca au ajuns la jumatatea drumului si intru si pe mail. Am timp cacalau pentru ca, n-o sa va vina sa credeti, cei care se pregateau sa se arunce in fata masinii, abia au trecut de jumatatea drumului.

– Vai Twigg, exagerezi!

As vrea eu. Dupa care, fix cand zic hai sa plec de pe loc, trece si grupul de pietoni nr.2 care au stat pe trotuar asteptand sa treaca prima serie, apoi, cand te vad ca te pregatesti sa pleci de pe loc, traverseaza si ei, mai incet ca primii. Te uiti in ochii lor, ei se uita in ochii tai si parca auzi ce iti transmit: ce coaie, te grabesti? te’n mortii tai de bucurestean, stai acolo!

3. Slobozenii

Desi e un oras mic, fara industrie, turism sau cladiri de business, cred ca aici am vazut mai multe Mustang-uri decat in B, ca sa dau doar un exemplu. Eu am cea mai proasta masina din parcare ca sa fiu mai direct. De unde au astia bani? Inca nu m-am prins..

Slobozenii sunt de fapt tarani veniti de prin baragan. In blocul unde stam, toti scot gunoiul in fata usii, nu conteaza ca pute pe toata scara si ca iti intoarce stomacul pe dos sa vezi laturile lor. E greu coaie sa duci punga aia pana jos la tomberon. Noi suntem singurii care nu lasam gunoiul in fata usii. De asemenea, suntem singurii care nu ne lasam incaltamintea la usa. Daca vreti va fac o filmare sa vedeti ce trebuie sa suport in fiecare zi. Fac asta orasenii? Categoric nu.

4. Concluzii

Una peste alta – prefer Slobozia decat Bucurestiul, chiar daca e plin de tarani si alti dubosi. La semafor nu vezi mai mult de 5-6 masini, deci traficul e super lejer. Gasesti absolut tot ce vrei, magazine cu orice, kaufland si lidl, carmangerii cu bunatati de pus pe gratar, carciumi destul de cochete. Am cunoscut si oameni super ok si oameni deloc ok. Dar asa e peste tot. Te adaptezi si incerci sa vezi partea buna. Aici, partea buna e ca totul are un alt ritm, mai lent, mai pe relaxare. Aici nimeni nu se grabeste si cumva, te linisteste si pe tine.

Cu toate astea n-as putea ramane aici pe viata. Abia astept sa plec 🙂

Comentarii ( 1 )

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top