De ce nu e bine sa mai fii IT-ist in ziua de azi

M-a intrebat cineva daca am auzit de (tineti-va bine) „Incredibil Mail”. Tare sau ce ? Foarte mandru omu ca el nu e ca toti gusterii care folosesc thunderbird, el e jmecher. Dar nu stie sa-l instaleze, altfel de ce credeti ca m-a intrebat..

Asa, ce vroiam sa spun de fapt: nu ma mai ocup de IT. Nu m-am ocupat niciodata, a fost ca o dragoste ce a inceput in urma cu foarte multi ani si s-a stins usor usor, in timp. Inca mai am sentimente dar nu mai este iubire ca odinioara. Daca in urma cu 10 ani imi placea sa mesteresc la o unitate centrala aproape la fel de mult ca si cum m-as fi jucat cu tatele uneia, acum mi se face rau doar cand vad o carcasa. Nu acelasi lucru se intampla cu tatele, ba dimpotriva, pot spune ca s-a intensificat placerea. Asa, chestia cu IT-ul: am ajuns sa am repulsie. Beleaua e ca inca primesc tot felul de telefoane de la diversi dubiosi, gen „fratele meu…”. Nu mai tine, sunteti pe cont propiu. Ma ia groaza daca trebuie sa-mi instalez mie  windows, de ce as face-o pentru tine?

Acum 10 ani de exemplu, daca te ruga cineva sa-i faci un PC-u din componente, ala chiar nu stia cum se face. Aveai mana libera sa te joci cu tot felul de configuratii, chiar era misto. Acum, cei care apeleaza la tine sunt semidocti, ei stiu cum sta treaba dar te roaga pe tine pentru ca ei nu au timp sau vor o garantie in plus. De ce sa-mi bat eu capul ? Lasa ca gasesc un prost, imi cumpara piesele, se chinuie cu asmblarea, cu instalarea iar eu in tot acest timp imi fut nevasta sau beau o bere. Adica ma simt bine in timp ce boul transpira. Basca, daca vreo componente nu functioneaza ? Sa raspunda boul, ca el a cumparat !

Ieri de exemplu era fratili vostu la munte, sac in spate, aparat foto intr-o mana, nevasta in cealalta, ma simteam atat de bine, parca prea frumos sa fie adevarat. Brusc suna unu: fratele meu, nu-mi repari si mie laptop-ul ? am nr tau de la..gigi, mi-a spus ca esti cel mai tare. Cacat, nu stiu cine e gigi si nici de reparat laptop-uri nu ma ocup. Dar stati ca nu a fost doar atat, stiti ce vroia omul ? Sa-i repar laptop-ul si sa-l las cu banii in rate. Da koae, asta e nivelul de nesimtire. Si daca ti-as fi reparat laptop-ul, de unde te mai luam eu sa-mi dai banii ?

Si totusi, de ce nu e bine sa mai fii IT-ist ? pentru ca toata lumea se pricepe la calculatoare, asa cum se pricepe la fotbal, politica sau femei. Toata lumea stie de wordpress dar habar n-are sa-l instaleze, toata lumea stie sa instaleze windows dar prefera s-o faca altul in locul lor, toata lumea stie sa desfaca un laptop dar suna pe altcineva sa-l asambleze la loc. De ce oare ?

Am participat intamplator acu 2 zile la o discutie epica, niste indivizi discutau de tehnologie, ei fiind mecanici. Vai de capul meu, ce-am putut sa aud.. bine ca nu m-am bagat intre ei, eram terminat. Unul auzise de linux dar nu stia ce e, ii suna atat de futurist incat asocia linux cu NASA. Cam asta era nivelul. Dar ! ca aici am vrut sa ajung, pareau atat de siguri pe ei si se contraziceau atat de mult in argumente incat mi-am pus intrebarea daca nu cumva eu sunt praf si nu invers..

Comentarii ( 6 )

  1. Io sînt leșinat pe lingă tine cînd vine vb de IT, adică știu și io sa descarc un program-doo și sa printez cite o pagina ceva…dar cîteodată ma uit ca curca-n lemne la colegii mei cu care lucrez! Atît de incredibili de prosti și totuși atît de avansați din punct de vedere gadget-arian ca m-i se face sila cînd vad ca nu știu sa bage un update la W7 sau flash player, dar vb de android și ios…

  2. încă fo 2 chestii:
    experții pi_dii cre’ca calculatoru înseamna tastatura!!! habar-n-au de placa video sau ram…nu mai de zic pdf, avi sau rar.
    ăștia cu gadgeturile lor se cearta ca ifonu lor e mai ciumeg decît samsungu’ ăluia pt ca ei joaca un cacat de joc! habar nu au sa folosească un dispozitiv la capacitatea lui maxima. am văzut gușteri cumpărînd laptopuri mov de 700 coco, cu specificații high și-l folosesc sa urce doo poze pe FB și sa joace solitaire…

  3. fii atent discuție intre mine și o colega la munca, nevasta unui prieten in jurul craciunului:

    EA: – ai văzut poza cu noi pe FB, cu mine, Gigica si Vasilica?
    EU: -n-am FB…
    EA: -N-AI FB?!?!?!?!?!…..pffff, nu exiști!!!
    EU: -Foarte bine! am mai schimbat 2-3 vb si m-am tirat.

    La fo 5-6 luni după discuția asta, colega ma cauta și ma roagă sa-i scriu și ei niște chestii în WORD și îmi aduce o sticla de vin rosu și o cutie de bomboane…

    cam despre asta e vb…

  4. Uska, IT-ul e un subiect atat de vast incat oricine poate parea expert. Totul pina il iei la detalii..

  5. cel mai mult ma impresionează ai cu FB, situ și ei săracii sa urce 2 poze sau sa posteze statusu’ și gata, sînt experți!

    PLM n-au văzut un viata lor o memorie sau sau un HDD…

  6. Pai n-au nevoie Uska, de asta se ocupa IT-isti aia cu ochelari si bube pe fata care n-au succes la femei. Treaba lor e sa dea un like si sa-l injure de morti pe Zuck sau pe Bill daca ceva nu merge bine. Cu android e mai greu ca nu prea se stie de cine e facut..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top