efectul de turma

Voi va aduceti aminte ce caterinca era acum cativa ani pe blog-uri ? Fiecare scria din placere tot ce-i trecea prin cap, unii te aprobau – altii te injurau de morti. Dar era marfa, aveai ce sa citesti. Aseara am rasfoit zeci de blog-uri, unele le stiam – altele nu. Koae, n-am gasit nimic interesant, m-a luat un cascat teribil si m-am dus sa ma culc. Nu tu scandal, nu tu intamplari funny, nu tu subiecte. Cele cateva blog-uri care au rezistat in timp sau sunt in mod misterios foarte apreciate, sunt exact ca tabloidele. Ce se cere – aia se scrie. Ce concluzii poti trage dupa ce citesti un articol in care autoarea scrie „azi nu mi-am facut patul” dupa care urmeaza cel putin 100 de comentarii gen „nici eu nu mi-am facut patul, ce ma bucur ca ne asemanam !”. Astea sunt subiecte ? Nu tata, asta nu sunt subiecte, un subiect interesant ar fi fost „azi l-am rugat sa fie rau cu mine si i-am inghitit-o pe toata, aveam o pofta nebuna”. Asta e un subiect care mi-ar atrage atentia ! Dar, cine dracu are chef se sex cand e atat de interesant sa discuti despre cearceafuri. Cum ramane cu ala ? n-are decat sa si-o frece singur. Mai interesant de atat este ca in loc de comentarii total aiurea, era timp cacalau sa va faceti patul. Dar e mai usor sa „copiezi” caracterul unei alte persoane care crezi tu ca reprezinta sau te reprezinta in societatea de cacat in care traim. Dar te-ai gandit ca autoarea poate a spus la misto, constenta fiind de nivelul celor care o citesc ?

Ai putea crede ca exista un pic de adevar la mijloc dar lucrurile sunt putin mai complicate. De fapt, acest efect de turma ascunde dramele unor oameni slabi si nefericiti care vor sa umple golul din viata lor. E un refugiu pervers, iti alegi un model si il urmezi orbeste, fara sa gandesti, fara sa iei in calcul urmarile. Dar modelul tau are interese pe care tu n-ai cum sa le intelegi si oricum nu-i pasa de tine. El vrea sa te controleze si sa te foloseasca atunci cand simte pericol. Se mai numeste si tehnica de manipulare prin indobitocire. N-am spus-o eu, a spus-o altcineva.

Nu ma leg de un anume blog, ma leg de orice blog unde se incearca manipularea. Unii sunt si mai parsivi, scriu despre dragoste, dar o scriu atat de bine incat nimeni nu mai vede biznisul in sine. Felicitari, ati ajuns figuranti intr-o afacere din care se scot multi bani dar sunteti prea prosti sa intelegeti cum stau lucrurile. Pentru voi e suficient ca va baga cineva in seama. Sau va simtiti bagati in seama. E doar o iluzie, nu exista prietenii in mediul online, doar interese.

Asta e realitatea koae. La fel si in politica, de 25 de ani sunt aceiasi bulangii la putere si lumea ii voteaza in continuare. Ba mai mult, au reusit sa ne faca sa ne dusmanim intre noi, frati, prieteni, nu mai suntem in aceiasi barca pentru ca tinem cu X sau Y. Suntem in stare sa ne dam cu toporul in cap pentru a putea convinge, indiferent de urmari. Solutii ? Ar trebui sa reinvatam sa luam decizii proprii, ne lipseste caracterul autoeducativ. Sa ai un pic de ambitie sa spui „nu vreau sa fiu ca tine, vreau sa fiu eu insumi”. Sau „ma doare in cur de tot ce spui, am dreptul sa nu fiu de acord cu tine”. E putin deformat de la varianta originala dar ideea e aceiasi. Si ca sa inchei, va dau un exemplu de efect de turma: daca eu as comenta „nu ma intereseaza cearceafurile, de ce nu scrii cum va futeti, daca va futeti ?” stiti ce se va intampla ? pai in primul rand nu o sa se publice acest comentariu abject. Dar cel mai important este ca va pune armata pe mine sa ma balacareasca. Cum care armata ? nefututele care nu-si fac paturile ! Abia asteapta, credeti-ma..

Comentarii ( 2 )

  1. Inca o data: AMIN!

    teoria conspirației unde toți devenim prosti nu e asa de departe…
    hai sa mai dau un exemplu: pe timpu’ comuniștilor toți voiau sa fie diferiți, sa dețină altceva decît vecinu, prietenu, amicu, sa poarte altfel tunsoarea. acum toți vor sa aparțină unui grup: iphone, samsung, silicoane, lamborghini nici dracu nu mai are personalitate…spirit de turma!

    iiyama, prietenii știu de ce!

  2. iiyama Uska !
    apropo de cearceafuri, aseara la stiri spuneau ca cica la mare n-aveai cum sa mergi pe nisip decat pe cearceafurile altora, atat de aglomerat a fost. Toti spun ca merg la mare sa baie, sa plaja, sa nisip, sa soare. Nimeni nu spune buci, gaoaze, tate, craci..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top