so.. where do we go from here ?

Dati-mi voie sa nu mai cred absolut nimic din ce mi se spune la tv si in media. Ceea ce stiu e ca in clipa asta, cineva intra la parnaie, altcineva a pierdut totul si multi altii raman fara joburi pentru evaziune de 5 lei. Nu le iau apararea, sunt sigur ca multi patroni n-au platit macar 1 leu la stat dar sa inchizi afacerea omului, tragand de la sine zeci, poate sute de someri pare o forma fara fond. V-am zis ca traim in dictatura, poate nu m-ati crezut. Si asta e abia inceputul, conform statisticilor urmeaza sa vedem ora si arestarea.

Eu nu am pretentia ca stiu si inteleg totul. Stiu doar ca trecem printr-o schimbare cu 2 posibile directii: una ar fi ca Romanica sa inceapa sa functioneze ca o tara normala, cu oameni relativ cinstiti, care platesc impozite si se bucura de o viata decenta. Alta directie ar fi ca ne indreptam spre anarhie: afacerile se inchid, cine are un mic „cheag” pleaca departe, cei care au functii pleaca si ei, tinerii pleaca si ei. Nimeni nu mai produce, nimeni nu mai angajeaza, „mica economie” care inca merge pe avarie se duce dracu. Va spun sincer, daca as avea sa zicem 500 de mii de euro, maine as fi cu familia in avion, plecam.. departe. Problema e ca n-am nimic in afara de datorii la banca. Dar as putea sa plec si sa lucrez afara, poate sa-mi fac o mica firma in domeniul in care ma pricep. Aici mi-e frica sa mai stau, mi-e teama ca nu vom reusi sa avem o tara normala.

Tehnocratilor le place sa vada lucrurile in ansamblu: ii ardem pe ticalosii care nu platesc impozite si sa vezi tu cum incep toti sa dea bani la stat. In felul asta se creaza un echilibru, bla bla. Teoretic. Practic..mai greu. Daca ajungi sa platesti absolut totul ca la carte, ajungi sa vii cu bani de acasa pentru ca sunt prea multe taxe. Stiu pe cineva care a avut taraba intr-un bazar acu multi ani. In fiecare dimineata la ora 5 era in en-gros, cumpara tot felul de chestii cu banu jos, apoi statea in bazar pina seara, sperand sa vanda. Dar nu vindea pentru ca era cerere de tricouri xl si avea doar m. A doua zi cumpara m dar nu mai era interes. Pina cand a facut un munte de tzoale pe care nu avea cui sa le vanda. Nu doar ca nu a castigat nimic, dar a adus bani de acasa pentru ca chirie, pentru ca impozite. Si cred ca toti, indiferent de domeniul de activitate se lovesc de astfel de situatii. La cofetarie nu se vand toate prajiturile, la magazin nu se vand toate salamurile. Nu stiu care e procedura dar indiferent cum e, tot ce se arunca inseamna bani. Asa vad eu lucrurile, cineva pierde. Insa pe nimeni nu intereseaza ca ai pierderi, tu trebuie sa platesti. Pai in cazul asta, nu mai bine renunti ?

Link-ul de mai sus imi aduce aminte de o scena din piata obor de acu 20 de ani cand primarul inconjurat de gabori si televiziuni luase pe sus un tiganus de 10 ani care vindea casete cu manele: „am prins piratul!”. Ala era mafiotul din piata, nu sutele de cocalari si jmenari care controlau piata si nu lasau taranii sa vanda. Stiti cum e ? Nu muncesti – nu gresesti. Cum vi se pare scena in care o mamaie de 80 de ani e luata pe sus de politie ca a vandut niste urzici, in timp ce jmecherii cu Ferarri-uri si palate scuipa seminte in semn de scarba, care n-au muncit macar 1 minut in viata lor si nici nu le zice nimeni nimic ? Mai e de stat aici ?

Comentarii ( 4 )

  1. daca stai sa te uiti in gura statisticii suntem pe plus la toate si in consecinta peste multe tari adevarate din europa!
    dar statistica e aia care spune ca daca eu am doua mertane inseamna ca avem fiecare cite unu.

  2. Eu zic ca pina la vara, cel putin un sfert din magazine, terase si alte carciumi se vor inchide. Pina si Mec-ul s-a carat si a lasat doar franciza.. nu are nimeni chef sa mai faca afaceri p’acilea. Si pe buna dreptate..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top