Am fost in Apuseni

Am ajuns si eu, in sfarsit, in Apuseni. Romania este de fapt o tara impartita in 2 tari mai mici: tot ce este mai sus de Brasov e o tara – ce e sub Brasov e alta tara. Aia naspa, pe care o stim uram cu totii, cu oameni rai, nervosi, puturosi, nesuferiti si mitocani. Dar mai sus de Brasov descoperim alti oameni, alta romanie si abia acum inteleg de ce ungurii vor ardealul: pentru ca nu seamana cu Romania, chiar nu are legatura cu noi. Oamenii sunt diferiti, pina si iarba are alta culoare. Pentru bucuresteanul de rand, ardealul pare alta tara, nu sunt manelisti, nu sunt pitipoance cu harfe, nu sunt soferi nebuni care claxoneaza fara motiv. Partea proasta e ca faci 10 ore cu masina pina acolo, mai mult decat pina in Thassos.

Acum, dupa ce am stat cateva nopti in Arieseni, imi dau seama ca nu mai pot merge in Sinaia, Predeal sau Busteni. Prefer sa merg in ardeal de 2 ori/an decat sa merg pe valea prahovei de 10 ori/an. Ma fut in aglomeratia lor, in manelismul lor si in preturile lor.

Punctul maxim a fost Transursoaia – un drum destul de nou si foarte putin cunoscut care taie practic parcul national Apuseni. N-am cum sa va explic cum e, va spun doar ca se pisa pe Transalpina. Este o sosea impecabila, aproape pustie, care taie muntii plini de paduri intacte. De vis..

Noi ca sa ajungem pe el am mers pe celebra autostrada Turda – Gilau iar din Gilau am facut stanga la un moment dat. Deci e de mers cacalau si e aproape imposibil sa-l faci intr-o zi. Cel mai bine e sa dormi o noapte in Turda unde poti vedea si salina. Daca n-ati fost la salina – va spun eu cum e: naspa. Cel mai mult mi-a placut tunelul de la intrarea veche lung de vreo 500m. Intrarea principala e aglomerata deci ar fi bine s-o evitati pt ca vin autocarele cu plozi si te umpli de spume la coada. Dar, cel mai important, e bine s-o vizitezi la prima ora altfel o sa urci la scari de te plictisesti. E doar un singur lift, si ala de 7 persoane. Daca sunt 2000 de oameni in salina..cam ai de astepat.

In rest ce sa va zic..daca aveti ocazia mergeti ca merita. Noi ne facem curaj sa ne ducem din nou de sarbatori, cica e ca in basme. Ah, era sa uit: bai, mi-am schimbat complet parerea despre Udrea, acum cred ca intr-adevar a fost singurul politician care chiar a facut ceva. Ca o fi si furat..treaba ei. M-am dat pe unul din celebrele ei telescaune iar la coborare m-am dat cu un fel de tricicleta de teren pe un drum forestier prin padure, a fost demential. Si ieftin. Din pacate n-au reusit sa termine complet traseul si e facut doar pe jumate iar acum nici dracu nu mai baga bani acolo. Mare pacat tovarasi..

Comentarii ( 5 )

  1. Eu cred ca toti care ajung acolo au pe moment acelasi gand – gata, vand tot si ma mut aici. Dar.. vii inapoi in Buc si in 2 zile te obisnuiesti iar 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top