De ce nu e bine sa mai fii IT-ist in ziua de azi

another fuckin’ true story

Am un amic (o da, am multi amici) care e baiat bun de felul lui cu toata lumea. Adica daca poate sa-ti ia banii sa te ajute nu te refuza. Si uite asa, din client in client, a ajuns omu la.. sa-i zicem Vasile. Acest Vasile, ca orice om avea un laptop pe care il folosea si acasa si la firma. Voi sa nu faceti ca Vasile, calculatorul de acasa pe care tii poze cu familia si alte chestii personale nu are ce cauta la birou, alaturi de documentele si mailurile firmei. Ideea e ca harddisk-ul lui Vasile s-a futut si uite asa s-a trezit saracu om si fara pozele cu copiii si fara documentele firmei.

L-a sunat pe amic sa-l ajute sa recupereze datele. Amicul a incercat ceva dar n-a reusit asa ca s-a oferit sa duca hdd-ul la o firma specializata in recuperari de date pierdute. Daca-mi permiteti, aici ar fi bine sa invatam cu totii o lectie: nu te joci cu date importante, mai bine stai deoparte pentru ca daca se intampla ceva – pe tine pica totul. Daca eram in locul amicului si n-as fi reusit sa-i recuperez personal datele, cred ca i-as fi dat hdd-ul inapoi si eventual i-as fi dat numarul omului care recupereaza, sa se inteleaga intre ei. Dar amicul, tentat de ciuguleala dar mai ales sa nu para ca e un amator a mers mai departe si a dus personal hdd-ul la firma respectiva. Stiti ce s-a intamplat la firma respectiva? Au pierdut aia hdd-ul omului (sau l-a ciordit cineva), ideea e ca a disparut definitiv. Iar acum totul a picat pe amic.

Mi-e mila de el pentru ca e terorizat si amenintat de Vasile. E greu de spus daca el e de vina, pare o situatie de cacao in care nimeni nu vrea sa ajunga. Ala urla ca a pierdut toate pozele cu familia si copiii si urla pe buna dreptate. Dar vina e si a lui, nu dai hdd-ul din mana cand stii ca acolo e jumatate din viata ta. Dar mai ales, fa-ti in sange un back-up. Microsoft recomanda backup la backup la backup, adica backup pe 3 (trei) device-uri separate.

Comoditate sau ignoranta, nici nu conteaza, situatia in care iti pierzi datele e naspa rau, cred ca toti am patit-o. Inclusiv eu care ma tot dau mare pe aici, toate pozele cu mine si nevasta-mea de cand ne-am cunoscut le-am pierdut definitiv si irecuperabil. Le aveam pe hard intr-un folder si nu stiu cum naiba a sters fii-mea o groaza de foldere (inclusiv asta) dar nu mi-am dat seama. Intre timp am mutat datele intr-un alt hdd  – fara sa-mi dau seama ca nu mai am pozele, iar respectivul hdd l-am formatat, repartitionat si dracu stie ce am facut cu el. La vreo 2 ani de atunci mi-am adus aminte de acel folder si ia-l de unde nu-i.

Ideea e ca sunt atat de ieftine hdd-urile externe si memoriile incat e pacat sa nu-ti faci backup. Astazi sunt paranoic, am 5 backupuri, pe 5 hdd-uri diferite si tot mi-e teama ca nu e suficient. D’aia m-am si lasat de meserie, cand mergi la vreo firma si le spui sa-si faca backup dar ei iti rad in fata si-ti spun ca nu e nevoie, iti dai seama ca nu merita sa mai fii IT-ist. N-ai cu cine..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top