Sa vorbim despre Malta!

Live and loud from Malta my friends!

Am fost in Malta. Terminati psihic de frigul si ploaia din Bucuresti, ne-am descis sa mergem catvea zile prin Malta, la soare si la mare. Nu stiam absolut nimic despre insula decat din ce mai auzisem de la altii ca de craciun faci baie in mediterana. Dar dupa 2 zile stiu deja prea multe si am decis sa va spun si voua.

Inca de la aeroport mi s-a parut ceva suspect, cei care asteptau la imbarcare nu pareau turisti ca noi cu rucsacul in spate. Adica na, nu pleci in vacanta cu sacosa de Auchan la tine. In avion ne-am lamurit rapid, chiar eram singurii turisti, restul erau se intorceau la munca si nu pareau deloc fericiti.

Avionul a plecat cu intarziere. Adica a aterizat, s-au dat jos unii si ne-am suit noi in locul lor. Am decolat pe la 21 si am ajuns pe la 23.20 (22.20 ora lor), deci putin peste 2 ore.  Trebuie sa recunosc ca insula arata spectaculos noaptea, e o chestie plina de lumina in mijlocul apei.

Primul contact cu un maltez

Pe noi ne-a asteptat o masina sa ne duca la apartament: this is the university, this is the hospital si ne-a luat 15 Euro. N-am vazut mai nimic, am stat cu frica sa nu faca malteza accident, nu m-am simtit deloc safe intr-un peugeot lovit in lateral si cu o fatuca ce conduce noaptea o masina cu volan pe dreapta. Am remarcat totusi ceva: case, case si iar case, prea multe case. Am zis ca poate ne-a dus prin cartiere sa scurteze drumul dar ne-am lamurit a 2-a zi. Evident ca am ajuns rupti de foame, doar nu era sa dam 4E pe un sandvis in avion, asa ca am iesit sa cautam ceva de rontait la 11 noaptea. Ochisem din drum o saormerie asa ca ne-am intors acolo, desi cineva ne-a spus ca toate restaurantele sunt pline ochi pina noaptea tarziu si ne faceam griji ca nu gasim mese libere. La saormerie era deschis, o bomba insalubra care n’avea cum sa existe la noi, ar fi fost inchisa demult. Am mancat o pizza vegetariana si am baut o bere locala, n-am avut curaj sa incercam altceva. Inca 9 Euro (7 cu 2) cheltuiti.

Prima zi in Malta

Recunosc ca am dormit bine, stam intr-un apartament imens, nou si destul de ok alaturi de un ioghin ciudat combinat cu o experta in tantra (destul de bunuta) si 2 nemti care si-o trag non stop. Aparent suntem 6 insi la o singura baie, asta daca nu cumva ioghinul are propria lui baie. Oricum, e ingrozitor sa vrei sa te pisi si sa n-ai unde. Nemtoaica e in baie de 2 ore si asculta muzica, timp in care se aude si apa curgand. Cel mai probabil se caca (sau macar incearca) dar chiar nu vrem sa stim. Reusim sa intram si noi, ne spalam rapid si iesim sa ne bem prima cafea in Malta. Cei drept, afara nu e caldura la care ne asteptam, parca e mai frig ca la Bucuresti. Intram la o terasa italieneasca unde platim 2,5E cafeaua. Croisantele de 1 Euro se terminasera dar un chelner ne recomanda clatite la 4,5 Euro. Poate data viitoare boss!

Este timpul sa incepem sa vizitam. Intram intr-un chiosc de ziare si ne cumparam cartele de 1 saptamana pe toate autobuzele, singura si cea mai ieftina varianta sa te plimbi. Luam autobuzul catre Valletta si vedem casa langa casa langa casa si masina langa masina langa masina. Prea multe case si prea multe masini pentru cica o populatie de doar 400.000  de locuitori. Sincer, la cate case sunt construite cred ca ar incapea lejer 5 milioane de oameni. Masini cica sunt vreo 300.000, eu am numarat vreun milion in 2 zile. Practic nu exista nici macar 1 metru sa nu fie ocupat de masini parcate sau in mers. Si de aici imi pun retoric intrebarea: unde se duc toti maltezii? Ca fabrici sau cladiri de birouri nu au sa zici ca se duc la munca..

Valletta

Valletta este un fel de centrul istoric, un Lipscani cu magazine, terase si fast-food-uri. E frumos de vizitat dar a 2-a oara nu-ti mai trebuie. Pentru ca de acolo se pleaca doar cu autobuzele care sunt arhipline iar soferii conduc ca niste nebuni. Daca n-ai apucat sa stai pe scaun – tine-te bine pentru ca traficul este de cosmar. Si inca nu e sezon, nu vreau sa stiu cum e vara la 40 de grade afara. Tot din Valletta poti sa mergi pe jos catre portul unde vin navele de croaziera. E de mers cam 30 de minute si de acolo poti pleca mai departe cu mici vaporase care traverseaza portul pina in alte orasele din zona. Dar ajungi la dracu de unde nu mai stii sa te intorci inapoi si nici nu prea ai ce sa vezi.

Cele mai importante locuri de vizitat in Malta

Esti pasionat de bolovani, istorie si alte chestii? Atunci trebuie sa vii in Malta, aici totul e din piatra si multe zone arata la fel ca acum 200 de ani sau chiar 2000 de ani. O mare diferenta fata de noi care am distrus aproape orice tine de istorie. Ei fac milioane de Euro din..piatra pentru ca plaja si sau baie in mare nu prea ai unde. Vii si te plimbi, in aproape orice statie de autobuz din zonele turistice gen Sliema gasesti cate un tip sau tipa care are o super propunere pentru tine: excursie cu vaporul acolo sau dincolo, iti spun ei  ce sa vizitezi, tu doar alegi. Uiti ca ai venit pentru mare si soare, acum mergi sa vezi bolovani incarcati de istorie. E o mega super afacere pentru ei, daca ai sta la plaja toata ziua nu prea ai cheltui bani. In schimb, daca te plimbi de colo-colo trebuie sa platesti iar pentru ei e zero investitie, pietrele sunt acolo de mii de ani. Nu’s daca ma intelegeti. Dar e misto sa le vizitezi, sunt locuri precum catedrala St. Paul din Mdina si tot felul de temple care chiar merita. Personal, cred ca ai nevoie de vreo 2 saptamani sa vizitezi tot ce e de vizitat.

Maltezii

Oamenii astia parca traiesc pe alta lume. Ma gandesc la maica-mea si taica-miu care se agita toata ziua cu pensiile si cu ce mai e la rtv si acum ii vad pe astia care stau la un cappuccino relaxati si lipsiti de griji. N-am vazut cersetori, n-am vazut oameni zdrentarosi, n-am vazut oameni care sa miroasa a transpiratie in autobuze. Toti zambesc, toti sunt politicosi, nu te ridica nimeni de pe scaun in autobuz iar daca le oferi locul iti vor multumi si iti vor zambi. N-ai sa vezi niciodata asa ceva in Ro. Pe oricine intrebi ceva iti va raspunde amabil intr-o engleza pe care o intelege oricine.

Mancarea

Bai, aici e cam naspa. Comparativ cu bucurestiul unde la restaurante chiar se manaca bine, in Malta predomina pizza, pastele si hamburgerii, in general chestii care se fac rapid si fara efort. Nici lasagna nu e cine stie ce, o fac din foi si sunca iar pe deasupra pun putin sos cu carne, pentru gust. Sau poate am avut noi ghinion, nu stiu. Si peste tot gasesti preparate din iepure dar n-am incercat. Doar ca dupa 2 zile trebuie sa mananci si altceva, nu poti trai cu mcdonalds la pranz si burger king la cina. Asa ca incepi sa cauti un magazin sa-ti iei de acolo o maslina, o berica. Dar unde sunt magazinele? Pai nu prea sunt. Sau sunt bombe de 2 metri patrati unde nu gasesti mai nimic. Intr-un final am descoperit un supermarchet, ceva de vis! Va spun si unde e: In Sliema, pe strada care urca de la Marks&Spencer undeva in stanga. Aveau tot ce-ti doresti, de la sticksuri la mortadella, de la supa la plic la capsuni proaspete. Preturi cam ca la noi, poate usor mai mari dar.. mai conteaza? Ne-am luat cafea, lapte, dulciuri, oua bio, cascaval, salam de la mama lui din Italia si alte minuni care ne-ar fi costat triplu la orice terasa. Mai sunt si cel putin 2 lidl-uri dar sunt departe rau, in afara oraselor. Am gasit si un restaurant unguresc unde am mancat cel mai bun gulas ever. Dar ne-a afectat grav la stomac, pe mine m-a transformat intr-o minge de am zis ca am ramas gravid.

As putea trai in Malta?

Stiu ca va puneti aceasta intrebare. Bai, eu chiar nu stiu ce sa spun. Are parti bune: e cald mai tot anul, e aer curat, e mediterana, se vorbeste engleza, e safe. Pe de alta parte: vara e prea cald si n-ai loc de turisti – iarna s-ar putea sa-ti fie prea frig ca n-au caldura in case. Dar cel mai greu cred ca este cu izolarea, n-ai cum sa pleci decat cu avionul de acolo. Sa zicem ca te urci in masina, in 30 minute ajungi in capatul insulei si.. te intorci inapoi. Mi-a confirmat chestia asta o tipa cu care am discutat in avion, dupa o vreme te apuca disperarea si ajungi sa dai banii pe avioane dus-intors. Dar mai ales, sa te muti aici inseamna sa-ti aduci din tara toate cacaturile de care ai nevoie zi de zi. Si daca intr-o zi vrei sa te intorci?

Concluzii

Merita. Combinatia de wizz + airbnb e mai mult decat convenabila dar aveti grija, una scrie in anunt si alta s-ar putea sa gasesti la fata locului. Adica spune ca ai baie proprie si te trezesti ca nu e asa. Dar nu e atat de rau, vezi la un loc maltezi, italieni, africani, englezi si alte natii care (aparent) pot trai in armonie si fac si bani impreuna. La modul ca maltezii se plimba cu masinile, englezii stau prin baruri, italienii prin pizzerii iar africanii la munca de jos. Chiar daca am fost rautacios cand am spus de pietre si bolovani, multe locuri m-au lasat cu gura cascata. Si fie vorba intre noi, cateva zile cu pizza si bere n-au omorat pe nimeni.

Regrete? Nici vorba. De fapt ar fi ceva: de cate ori ma spalam si lasam usa de la baie descuiata, n-am avut deloc noroc sa intre peste mine nici nemtoaica, nici experta in tantra..


Disclaimer: acest articol este doar o simpla si umila parere (obiectiva) a unui turist in Malta. Nu aruncati cu pietre, am vazut destule!

Comentarii ( 2 )

  1. Bravo Uska! Mișto articolu’. Am lucrat și io cu 2 maltezi, foarte relaxați, mîncători de miei și capre, numai asta găteau pentru cantina.

  2. eh, si eu subtire..

    P.S. e primul meu articol video, cred ca puteti trece cu vederea „scaparile” si semnele de balbaiala, data viitoare o sa iasa mai bine 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top