Adevarata problema a omenirii

Conform Global Wealth Report, in anul 2020, in plina pandemie, erau peste 52 de milioane de milionari in toata lumea si putin peste 2000 de miliardari. Si asta din datele oficiale, bani curati, la vedere. Dar cel mai probabil, sunt peste 200 de milioane de milionari si peste 5000 de miliardari.

Cum se afla ca e cineva milionar? Pai numai in America de exemplu, sunt peste 20 de milioane de case care valoreaza sau care au fost cumparate cu peste 1 milion de dolari cash. Adica nu cu credit ca saraki. Asta inseamna ca ala mai are cel putin 1 milion de dolari in cont. Si asta in USA unde te arde fiscul rau daca faci magarii.

China, Rusia, India sunt tari cu milioane de milionari. Japonia are de exemplu peste 3 milioane de milionari.

Romania! Aici e greu de spus pt ca nimeni nu declara ce banet are. Poate ca sunt 200 declarati ca na, au companiile la vedere, dar restul merg pe burta. Fac pariu ca si daca ies pana la mega image sa cumpar iaurt, sigur trec pe langa un milionar undercover, imbracat prost si fara sa iasa in evidenta cu nimic. Daca ma intrebati pe mine, Romania are undeva intre 50k si 100k de milionari.

Fie vorba intre noi, chiar nu e atat de greu sa fii milionar in romanica: iti lasa ma-ta apartamentul de 100k primit gratis de la comunisti, mai ai 2 matusi care iti lasa tot tie cele 2 garsoniere – inca 100k, la tara a fost bunica-tu mare jmecher la CAP si ai cateva sute de hectare de teren.. daca vinzi totul + ce mai ai si tu pus deoparte faci 500k garantat. Daca te duce si capul si te bagi intr-o combinatie (am vrut sa spun societate comerciala platitoare de tva si taxe la stat) si ai si spatele asigurat (am vrut sa spun idei de afaceri geniale nicidecum ponturi si parandarat prin partidele politice), iti dublezi in 2 luni banii. Iete milionu! Cash!

N-ai cum sa locuiesti intr-o vila de lux, care te-a costat minim 300k si sa zici: sa moara 2 vecini daca te mint, aia au fost toti banii mei si abia traiesc de azi pe maine. Nu zic, sunt si astfel de cazuri, de fraieri care si-au rupt spatele prin Italea si Anglea, au bagat toti banii in betoane cu 10 camere si iarna locuiesc toti intr-o camaruta ca n-au bani de lemne. Astia nu sunt atat de multi.

Daca stai la un semafor in Bucuresti, numeri cel putin 3 masini de 100k, restul intre 15 si 30k. Rar mai vezi cate un amarat intr-un logan de 3k. Hai ca poate nu ai milionul cash, dar cateva sute de mii tot ai daca ti-ai tras masina de 100k.

Ok, ok ok! Care e legatura intre astia si problema omenirii?

Pai Bobita, e simplu. Unu de asta consuma cat 100 de amarati la un loc. Asta nu haleste parizer si nu bea apa de la robinet. Asta bea apa adusa din Franta si mananca vita adusa din Argentina. Ca sa ajunga vita aia din Argentina la el in farfurie, sute de oameni au muncit ca o echipa, mii de litri de combustibil s-au consumat, tone de apa s-au risipit, si asta doar pentru a asigura bogatanului o masa din care mananca cateva guri, ca restul arunca la caine.

Daca 50 de milioane de bogatani alaturi de familii (sa zicem cu totul 200 de milioane de oameni) mananca exclusivist, veti intelege la ce ma refer. 200 de milioane de bogatani au consumat la o singura masa resurse cat consuma 3 miliarde de saraki intr-o zi.

Doar nu credeai ca actorii, muzicienii, fotbalistii, jmecherii au aceleasi obiceiuri ca tine. Tu faci un dus de 5 minute – bogatanu arunca 3m³ de apa in jacuzzi. Nevasta-ta isi da pe ochi cu crema de 50 de lei – nevasta bogatanului merge la saloane de fitza unde face baie in lapte hidratant cu arome de care nu ai auzit. Tu ai 2 perechi de incaltaminte – bogatanu are o sufragerie plina. Nevasta-ta are o poseta de piele ecologica – nevasta bogatanului (sau amanta) are 50 de posete din piele de animale pe cale de disparitie. Ati inteles ideea, astia consuma, nu noi.

Cand ti se spune ca trebuie sa ocrotim planeta – te simti vinovat ca ai un amarat de diesel ca atat ti-ai permis din salariul tau de sarac. Fara sa intelegi ca, de fapt, aerul toxic nu e de la dieselul tau, ci de la sutele de masini, fabrici, ferme si uzine care lucreaza polueaza de 100 de ori mai mult decat o faci tu, doar ca sa-i asigure unui bogatan stilul de viata extravagant.

Poti incerca sa traiesti si tu ca un bogatan, sau macar sa te hranesti ca unul. Du-te la Auchan si cumpara doar chestii bio, sa vedem cat iti permiti sa te lafai. Citeam undeva ca unii milionari din Nigeria dau comanda de pizza tocmai la Londra. La modul ca se urca un mare pizzer intr-un avion, se apuca de gatit in avion si cand mai are putin sa aterizeze, baga pizza in cuptor, la fix cat sa fie perfecta s-o manance ala.

in Dubai sunt sute de cluburi unde e covor de bani pe jos seara de seara. In lume sunt sute de mii de cluburi unde se consuma tone de droguri si sampanii de mii de euro/sticla. Sunt petreceri private pe mii de iahturi de lux in fiecare minut din zi sau noapte. 24/7, milioane si milioane de oameni consuma enorm doar pentru o distractie de cateva ore fara sa le pese de nimic.

Asa ca nu noi suntem de vina ca se duce dracu totul pe lumea asta. Noi suntem cei mai ghinionisti pentru ca, bogatanii, mai au un defect: sunt goi pe dinauntru. Sunt oameni lipsiti de empatie. Ei nu pot sa iubeasca, sa asculte, sa inteleaga, sa comunice. Ei sunt speciali pentru ca ei iti dau tie sa mananci, fara ei tu ai fi mort de foame. Asa ca nu mai comenta. Si consuma mai putin ca poluezi.

Bine ati venit pe Terra.

Comentarii ( 2 )

  1. daca lumea normala ar înțelege ce explici aici, ar ieși ceva… dar nu, lumea normala pune botu’ la vrăjeală ieftina pe FB, ca noi ăștia mici schimbam clima, poluam și alte tîmpenii. plm

    1. eu nu zic ca detin adevarul suprem, posibil sa ma insel. Dar ma uit in jur si incerc sa inteleg cum functioneaza totul, nu ce se spune la tv sau in media. Prefer sa imi folosesc creierul si chiar daca ma insel, macar sunt impacat ca atat m-a dus capul 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top